Ezeket a gyönyörű lepkéket már kora tavasztól láthatod

Ezeket a gyönyörű lepkéket már kora tavasztól láthatod
Ezeket a gyönyörű lepkéket már kora tavasztól láthatod

Nem csak nyáron találkozhatunk nappali lepkékkel. Egyesek akár enyhe téli napokon is előbújhatnak, de márciustól már egyre több fajuk látható napsütötte helyeken. Most néhány országszerte előfordulót mutatunk, melyek az elsők között láthatóak az évben.

Honnan kerülnek elő?

Vannak olyanok, melyek kifejlett lepkeként, fagymentes helyekre húzódva vészelik át a hideg időszakot. Ilyen például a c-betűs lepke (Nymphalis c-album) és a nagy rókalepke (Nymphalis polychloros). Sokfelé találkozhatunk velük, különösen napsütötte erdei utakon, erdőszegélyeken, utóbbi faj inkább dombsági, középhegységi elterjedésű. Gyakran ülnek, szívogatnak a talajon.

C-betűs lepke

Hozzájuk hasonló színű és mintázatú két másik, sokkal ritkább hazai rókalepkefaj és a közismert nappali pávaszem (Nymphalis io).

Nappali pávaszem (Nymphalis io). A kép egy elhagyott kőbányában készült 2021. január elsején.

Szintén a tarkalepkék családjába tartozik a közönséges gyöngyházlepke (Issoria lathonia). Nevének megfelelően szárnyának fonákján ezüstösen csillogó foltokat visel. Virágokon szívogatva és földutakon ültében pillanthatjuk meg leginkább. Hernyó-, báb-, imágóalakban egyaránt áttelelhet, és a hazai állományok rendszeresen kiegészülnek délről érkező egyedekkel.

Közönséges gyöngyházlepke nyitott és csukott szárnyakkal

E család tagja a fekete alapszínű atalantalepke (Vanessa atalanta) is, melyet elülső szárnycsúcsa közelében és hátulsó szárnyszegélyén húzódó vörös sávjai egyedivé tesznek. Át is telelhet, de délről is érkeznek példányai a tavaszi időszakban.

Viseltes atalantalepke. Az áttelelő és a hozzánk vándorként érkező lepkék esetében gyakori, hogy szárnyaik kopottak, szakadtak.

Nem minden fehér lepke káposztalepke!

De szinte mindegyik a fehérlepkék családjába (Pieridae) tartozik, és fajaik egy része már a telet követő korai időszakban is megfigyelhető. És nem is fehér az összes. A citromlepke (Gonepteryx rhamni) például sárgás. Szárnyának jellegzetes alakja miatt más lepkékkel összetéveszthetetlen, elülső és hátulsó szárnyán egyaránt kicsípett. A két nem színe eltérő, a hímek citromsárgák, a nőstények halvány zöldessárgák.

Citromlepke

Igazi tavaszi faj a hajnalpírlepke (Antocharis cardamines), márciustól júniusig láthatjuk imágóit. Legtöbbször tisztásokon kerül a szemünk elé. Szárnyának felszíne nagyrészt fehér, a hím elülső szárnyának csúcsán viszont feltűnő, kiterjedt narancssárga folt díszlik. 

Az 2023-as év lepkéje: egy pillangó

Végül pedig az év lepkéjének, a fecskefarkú lepkének(Papilio machaon) is a felsorolásban a helye. Nem minden lepke pillangó – ez ugyanis egy szűkebb rendszertani csoport –, a fecskefarkú viszont a 4 hazai pillangónk egyike. Tavasztól őszig sokfelé láthatjuk, kertekben is előfordul, de jellegzetes élőhelyei közé tartoznak a száraz, kopár hegytetők is. Vitorlázó röpte, feltűnő mintázata és mérete igazán látványos rovarrá teszi. Közeli rokonától, a kardoslepkétől szárnyának eltérő mintázata alapján könnyen elkülöníthető.

Fecskefarkú lepke és tipikus élőhelye

Milyen lepkét láttam?

Hazánkban nagyjából 150 nappali lepkefaj fordul elő, és egyes fajaik határozása nagy szakértelmet igényel. Ha könyv és weboldal segítségével nem boldogulsz a határozással, esetleg megosztanád a megfigyelésed, töltsd fel a fotót a Lepketérkép vagy az Ízeltlábúak.hu oldalra! Ha más ízeltlábú, például bogár, poloska vagy szitakötő pontos meghatározására vagy kíváncsi, utóbbi oldalon erre is választ kaphatsz. Kellemes felfedezést!

search icon