A Gerecse ösvényein – Barangolj velünk a Dunántúl egyik legszebb táján!

A Gerecse ösvényein – Barangolj velünk a Dunántúl egyik legszebb táján!
A Gerecse ösvényein – Barangolj velünk a Dunántúl egyik legszebb táján!

Nehéz tárgyilagosan fogalmazni a Gerecse kapcsán, hiszen itt lakom. De egyetlen hegység sincs Magyarországon, amelyről ne lehetne rajongással beszélni. Ismered a Gerecsét? Túraútvonalait, kihívásait, különlegességeit? Nem? Akkor olvasd el ezt a cikket, hogy Te is beleszeress!

A Gerecse a Dunántúl röghegysége, melynek 850 km2-es területe és 400 méteres átlagmagassága nem teszi dobogóssá, természeti adottságai azonban sokakat lenyűgöznek. Legmagasabb csúcsa, amelyet van szerencsém mindennap az ablakból csodálni, a 634 méter magas Nagy-Gerecse, tetején az 1969 és 1971 között épült adótoronnyal.

Aki barangolt már a Gerecsében, láthatta, hogy egy részét igen érdekes színű mészkő alkotja. Ez a „vörösmárvány”, mely a környék házainak egyik jellegzetes építőanyaga is. Emellett mészkőből és dolomitból áll. Mészkőbarlangban, löszfalakban sincs hiány, hatalmas kőfalai közül több is igen kedvelt sziklamászó hely.

A híres tardosi vörösmárványbánya
Kép: Granát-Galló Tímea

Hol találod a Gerecsét?

Szomszédságában a Vértes és a Pilis, de a Duna is igen közel van hozzá. A Nyugati-Gerecse Neszmély közelében helyezkedik el, olyan hegyeket foglal magába, mint az Asszonyhegy (375 méter), a Nagy-Dobó hegy (424 méter), a Nagy-Somló (455 méter) vagy az Öreg-Kovács (555 méter). Tatabányánál megtalálhatod a Csúcsos-hegyen magasodó turulemlékművet, és a Kő-hegy Szelim-barjangját (róluk később).

A Magas-Gerecse, melyet büszkén hívhatok otthonomnak, számos szépséget rejteget. A Nagy-Gerecse mellett itt magasodik a Somberek, a Fekete-kő vagy a Bősomlyó is. Itt találhatod meg a Gerecse legnagyobb barlangját is, a Pisznice-barlangot, amely számos denevérfaj otthona, és fokozottan védett természeti terület.

Egy kis kilátás
Kép: Granát-Galló Tímea

A Keleti-Gerecse Bajótnál kezdődik, majd tovább halad, és olyan ismert hegyeket foglal magába, mint a dorogi Nagy-Gete, a bajnai Őr-hegy vagy a zsámbéki Nyakas-hegy.

A Déli-Gerecse Vértestolnán, Tarjánon vezet keresztül, itt találhatod meg a híres Bajna-Héreg kanyargót, a motorosok kedvelt útját, ahol érdemes nagyon óvatosan haladni. A gyönyörű Pes-kőről nyíló kilátás mellett a Baglyas-hegyet és személyes kedvencemet, Somlyóvárat is érdemes meglátogatni.

Kilátás a Pes-kőről
Kép: Granát-Galló Tímea

Esőből és barlangból sincs hiány

A hegyeknek köszönhetően szárazsággal jóval kevesebbet számolni itt, mint a keleti országrészben. Gyakran esik, télen nagy hó vár, a hőmérséklet kicsit mindig hűvösebb, mint máshol. Legalábbis a falum lakói és az elmúlt évek tapasztalatai ezt támasztják alá. Bőségesen süt a nap, de az évi csapadékmennyiség is meglehetősen magas.

A környék gazdag karsztforrásokban is, mint a tatai Fényes-forrás, amely, habár a bányászat miatt majdnem elapadt, a gondos rekonstrukciónak hála ma már ismét bővizű.

A csodás tatai Fényes-tanösvény lápja
Kép: Granát-Galló Tímea

A vizek mellett barlangok is bőven vannak a Gerecsében: 353 ismert barlangja van, ebből 17 helye nem azonosítható be, 14 pedig megsemmisült. A megmaradt és felfedezett 322 barlang azonban igen szép szám, közülük 6 fokozottan védett. Ezek a már említett Szelim-barlang, a Jankovich-barlang, a Lengyel-barlang, a Pisznice-barlang, a Keselő-hegyi-barlang, az Öreg-kői 1. számú zsomboly.

Növényvilága igen változatos

Jellemző fás társulásai a cseres tölgyesek, a gyertyános tölgyesek, magasabban pedig a bükkösök. Emellett molyhos tölgyesek és sajmeggyes bokorerdők is akadnak, ez utóbbi igazán megnyerő látvány, amikor virágzik a sajmeggy. Kora nyáron pedig a cserszömörce virágázását követheted figyelemmel.

Sziklás gyepeket is találni bőven, a hegység látványát árvalányhaj, leánykökörcsin, hunyor, apró nőszirom és a különleges és ritka magyarföldi husáng teszi teljessé, csak hogy néhányat említsek. Tavasszal és nyáron jóformán mindenhol virágtenger fogad, növény- és természetkedvelők számára kötelező a Gerecsébe látogatni. De aki medvehagymára vagy gombára vágyik, szintén jó helyen keresgél.

A Gerecse állatvilága is igen változatos: közel 10 madárfaj fészkel itt, olyanok is, mint a kerecsensólyom, a törpesas vagy a parlagi sas. De megtalálható itt a hantmadár, a holló vagy a szépséges kövirigó is. A nagyobb vadak mellett – mint a szarvasok, muflonok (melyekhez már többször is volt szerencsém) – vaddisznó, róka, vadmacska, nyuszt is előfordul a térségben.

Szépségekből sosincs hiány!
Kép: Granát-Galló Tímea

Csúcsa, a Nagy-Gerecse és további túratippek

Amint emelkedik a hőmérséklet, a Gerecsében megjelennek a túrázók, a biciklisek, a sportolni vágyók és azok is, akik csak beszívnák a hamisítatlan, madárdaltól hangos levegőt. A természet kincsei és a dús növényzet, a szép fekvésű falvak és a különleges képződmények igen csábítóak, ha az ember a hétvégi kikapcsolódásához úti célt keres. De a siklóernyősök is szép számban képviseltetik magukat (sokan a Gorba-tetőről, a kertünk felett magasodó hegyről siklanak a mélybe, így idilli látványt nyújtanak egy-egy nyári délutánon).

Télen is csodálatos!
Kép: Granát-Galló Tímea

A legnépszerűbb csúcshódítás: a Nagy-Gerecse-túra

Indulhatsz Héregről vagy még egyszerűbben Tardosról is. Ehhez igen könnyű dolgod van: a Bánya-hegyi parkolónál hagyod az autód, elindulsz a murvás úton, majd az első lehetőségnél jobbra fordulsz. Itt kövesd a piros háromszög jelzését! Készülj fel, mert igencsak kaptatós kalandban lesz részed!

Ha Héregről indulsz, a piros jelzést kövesd; a Hajagos-hegy után pedig a kék jelzésen folytasd utad! Útközben nézd meg a tardosi vörösmárványbányát, igazán különleges látvány. A Bánya-hegyi erdészház után jöhet a zöld jelzés, egészen a Serédi-kastélyig, amely szintén remek kitérő. A Király-kúti réten klassz pihenőhelyen egy forrás társaságában frissülhetsz fel. Ha szeretnél kicsit kalandozni, szívből ajánlom a Malomvölgyi-tavat, ahol, miután egy jó hekket elfogyasztottál, megnézheted a teknősöket, a békákat, és ha nyugisabb napon mész, az itt vadászó szürke gémeket is láthatod.
Szintén Tardoshoz közel a lombkorona-tanösvény is klassz program, gyerekkel is érdemes ellátogatni oda.

Tardostól nem messze, Tata felé pedig mindenképp térj be az Agostyáni Arborétumba, ami nagyon kellemes program, az arborétum hűs, árnyas és látványos.

Ha nyeregbe pattannál

Habár érthetjük szó szerint is, ugyanis a környéken számos lovarda található, most maradjunk két keréken: a környéken jócskán van lehetőséged kerékpáros túrára. Szomorról indulva Bajna irányába a szépséges Sándor-Metternich kastélyt is megcsodálhatod, majd Tarjánon át, Gyermelyen keresztül visz az utad, egészen vissza Szomorig. Akadnak ugyan emelkedők, de ha visszafogottabb bringatúrára vágysz, ez a kör remek választás.

Ha hosszabban tekernél, Tatabányáról elindulva Vértesszőlős irányába gurulj tovább! Ezt követi Tata, ahol az Öreg-tavat megkerülve a tarjáni halastavak felé visz majd az utad. Csabdi és Szárliget következik, ahol legelők mentén tekerhetsz el. Szuper túra, ami akár nagyobb gyerekkel is bátran teljesíthető, látnivalókban sincs hiány.

Tatabányán kötelező program a Ranzinger-Vince kilátó!
Kép: canva

Hegyek között, barlangok mentén

Ha Tatabányán jársz, ne hagyd ki a Szelim-barlangot, a Turul emlékművet és a Ranzinger-Vince kilátót se, de a környéken jó kis körtúrákat is tehetsz, sőt via ferrata pálya is van itt, nem is akármilyen!

A Vértestolna határában induló Pes-kő-túra szintén szuper, de a Bajna környékén magasodó Őr-hegy-túra is jó választás. Itt a barlangot is megcsodálhatod. A Vértestolna-Tatabánya körön több barlangot is találhatsz. Utadat fehér mészkősziklák, virágos rétek szegélyezik majd.

Az egyik kedvenc Gerecsében található túrám a kék nyomvonalán lévő Somlyó- vagy Somlyóvártúra. Tavasszal lenyűgöző a virágözöne, az oda vezető erdei útvonal csodás kikapcsolódást ígér.

De a Gerecsében „csak úgy elveszni” is érdemes, habár ehhez egy kis helyismeret szükséges. Személy szerint a tardosi Bánya-hegy irányába kalandoztam sokat: számos ösvény vezet erre, nem könnyű útvonalak, vadvirágokkal és különféle állatokkal. Gyerekkel is remek program elindulni, és útközben felfedezni a Gerecse lakóit.

Futás közben ilyen szép réteket találni
Kép: Granát-Galló Tímea

Samu, a vértesszőlősi előember

Ha egy kis izgalmas felfedezésre vágysz, érdemes kitérned Vértesszőlős felé. Itt van ugyanis a vértesszőlősi előembertelep, melyet 1962-ben Pécsi Márton geográfus fedezett fel. Az ásatások során egy nagyjából 350 éves ősember nyakszirtcsontja és egy gyermek foga került elő. A Samu névre keresztelt előember a Homo erectus faj képviselője volt: habár nem a már értelmes ősember fajához tartozott, ismerte a tüzet, és kavicsból készült eszközöket is használt.

Samu lelőhelyében az a legkülönlegesebb, hogy a terület összefüggő, csontokkal, eszközökkel teli települési szintekben és több egymást követő járószintben került napvilágra. Manapság ez világviszonylatban is nagyon ritka. Más lelőhelyeken – egy-két kivétellel – a szerszámokat, az állatcsontokat a rétegek közt elszórtan vagy éppen a felszínen találják. Itt a mészkőrétegek ténylegesen magukba zártak táborhelyeket, települési rétegeket.

A vértesszőlősi előembertelepen a Magyar Nemzeti Múzeum szabadtéri kiállítóhelyén a különleges régészeti, embertani és őslénytani maradványokat, ezek képződési környezetét ismerheted meg. Érdemes ellátogatni oda, és akár egy túrával összekötött egész napos programot eltölteni a környéken.

A tardosi Malomvölgyi-tó
Kép: Granát-Galló Tímea

Kihívást keresel? Vár a Gerecse 50

Tavasszal a Gerecse hegyvidékét elözönlik a teljesítménytúrázók, ugyanis a Gerecse 50 országosan is igen népszerű megmozdulás. A négy távon meghirdetett teljesítménytúra 10, 20, 30 vagy az igazán kemények számára 50 kilométernyi izgalmas túrázást és felejthetetlen élményt tartogat.

A Tatabányáról induló túra során az a cél, hogy teljesítsd a szintidőt, amely 50 kilométeres táv esetén 12 óra.

A túra fő ereje természetesen a közösségben, a közös teljesítésben rejlik. Vannak, akik családdal, barátokkal indulnak útnak, és mennek végig az erdei tájakon, ráadásul az áprilisban megrendezett teljesítménytúra bővelkedik vadvirágos területekben is.

A szervezés és a logisztika profi, hiszen hosszú évek óta rendezik meg a Gerecse 50-et. A túra Tatabányáról indul, Tardoson, Pusztamaróton, Héregen és Vértestolnán halad át, végig a fent is említett nevezetességek mentén. A Gerecse 50 a maga nemében könnyebben teljesíthető túra, ezért a kezdő teljesítménytúrázók körében is igen népszerű. Ha tehát ilyen jellegű kihívásra vágysz, érdemes ezzel kezdeni. Mindennel együtt remek sportteljesítmény és életre szóló élmény is.

Amikor kéktúrázunk, mindig elgondolkodunk, vajon milyen lehet egy-egy hegyvidéki településen élni. Milyen békés, csendes és egyedülálló élmény. Amióta a Gerecsében lakom, a saját bőrömön is tapasztalom az élményt. Semmihez sem fogható, hogy a délutáni kikapcsolódás egy laza, könnyed túra vagy csak bolyongás a környéken: mindez sokkal többet ad, mint a zajos, autóktól zsúfolt város. Ha szeretnéd megtapasztani a feltöltődés természetes módját, látogass el a Gerecsébe, és élvezd a csendet!

Kiemelt kép: Granát-Galló Tímea

Bolygónk természeti értékeinek, szemet gyönyörködtető tájainak megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

search icon