3+1 csodaszép madárdal, amit a kertedben is hallhatsz

3+1 csodaszép madárdal, amit a kertedben is hallhatsz
3+1 csodaszép madárdal, amit a kertedben is hallhatsz

A tavaszi madárdal a természet ébredését és megújulását hirdeti, nem véletlen tehát, hogy mi, emberek is oly szívesen hallgatjuk. Akinek madárbarát kertje van, annak biztosan hajnaltól késő estig koncerteznek a szárnyas lakótársak, közölük mutatunk most néhány aranytorkú dalnokot.

Énekes rigó

Az énekes rigó (Turdus philomelos) gyakori fészkelő madarunk, általában márciustól októberig találkozhatunk vele a kertekben. A telet rendszerint a mediterráneumban tölti, de akadnak áttelelő példányok is. Hasznos lakótárs, nyáron ugyanis előszeretettel fogyaszt hernyókat, csigákat, lószúnyogokat és egyéb rovarokat.

Méretre és formára hasonlít a fekete rigóra, ám tollazata a hátán olajbarna, begye és hasa világos, rajta csepp alakú foltokkal. Nevét nem véletlenül kapta, ugyanis csodaszép dallamú az éneke.

Énekes rigó hangja
Forrás: Madárkórház Alapítvány, YouTube

Barátposzáta

Leggyakoribb poszátafajunk a barátposzáta (Sylvia atricapilla), szinte minden bokros élőhelyen találkozhatunk vele hazánkban. Kis testmérete és a hím fején található aranyos kis sapkaminta miatt régebben barátkának is hívták. Rövid távú vonuló (de át is telelhet), általában márciustól októberig lehet vele találkozni. Rovarokat, pókokat, csigákat fogyaszt, hideg időben gyümölcsökkel és bogyókkal táplálkozik.

Picike, veréb nagyságú madár, világosbarnás tollazattal. A hím fejének a teteje fekete, a tojóké és a fiatal egyedeké vöröses. Trillázó hangja igen messzire elhallatszik.

Barátposzáta hangja
Forrás: Madárkórház Alapítvány, YouTube

Vörösbegy

Szinte minden élőhelyen találkozhatunk a vörösbeggyel (Erithacus rubecula), erdőkben, patakparton, parkokban, arborétumokban és kertekben is fészkel. Rövid távú vonuló, a nálunk telelő példányok általában északabbról érkeznek hozzánk. Tápláléka elsősorban rovarokból és pókokból, néha apróbb csigákból áll, hideg időben bogyókat fogyaszt.

Veréb nagyságú madár, háta és szárnya zöldesbarna, hasa alja szürkésfehér, begye pedig nevéhez hűen vöröses narancssárga színű. A fiatal példányok verébhez hasonlítanak, később lesznek színesek. A többségben lévő pár nélküli hímek igen intenzíven énekelnek, illetve miközben a tojó építi a fészket, a hímek a területük különböző pontjain dalolnak.

Vörösbegy hangja
Forrás: Madárkórház Alapítvány, YouTube

Fülemüle

Az énekes madarak koronázatlan királya valószínűleg az édes dallamokat megszólaltató fülemüle vagy más néven csalogány (Luscinia megarhynchos). Áprilisban érkezik hazánkba, és szeptember közepén indul útnak újra, a telet Afrikában, a Szaharától délre húzódó területeken tölti. Rovarokat, apró csigákat, pókokat és férgeket fogyaszt.

Ez a veréb nagyságú madár barnás tollazatával jól beleolvad a környezetébe, nem így a hangjával. A hímek a költési időszak első felében nemcsak nappal, hanem egész éjjel énekelnek (territoriális madár lévén így őrzik a revírjüket), romantikus aláfestést adva ezzel a virágillatú tavaszi éjszakáknak.  

Csalogány éneke
Forrás: Decsi Gábor, YouTube

A bemutatott madarak is jól mutatják a biodiverzitás fontosságát, amelynek védelme a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

Kiemelt kép: Canva

search icon