3 + 1 érdekes nevű, hazánkban is megtalálható madár
3 + 1 érdekes nevű, hazánkban is megtalálható madár

A madárvilág képviselőit sokszor hangzatos, elegáns vagy éppen kedves nevekkel illetik, és vannak olyan elnevezések is, amelyekről elsőre valószínűleg nem egy tollas kis élőlény jutna eszünkbe.

1. Csuszka

Azt gondolhatnánk, hogy ez biztosan valamilyen gyermekjáték, pedig a verébalakúak rendjébe tartozó állandó madarunk (Sitta europaea), amellyel erdőkben és városi parkokban is gyakran találkozhatunk. Ha a becsületes neve nem lenne elég érdekes, az ország különböző tájegységein höcs vagy höcsök (Zala és Somogy vm.), tüj-tüj (Erdély), kéregszutyóka (Nagykanizsa) és a nem túl elegáns köcsögmadár (Vas vm.) néven is emlegetik.

Csuszka
Fotó: Canva

Veréb nagyságú madár, felső része kékesszürke, hasa és begye világos rozsdaszínű, a has oldalai és a farok alsó tollai gesztenyebarnák. Táplálékát a harkályhoz hasonlóan a fák törzsén és ágain keresi, ám sokszor fejjel lefelé hajtja végre a műveletet, illetve a magasabb és vékonyabb ágakon is előszeretettel kutat.

Tápláléka nyáron állati eredetű (költési időszakban rengeteg mezeipoloska-lárvát elfogyaszt), ősszel és télen különböző bogyók és magvak is felkerülnek az étlapjára. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25.000 forint.

2. Fakusz

Úgy hangzik, mint valami zöldségféle, pedig a fakusz (a nyelvészeti kiadványokban fakúsz) is bizony madárnév, amit a fán való „kúszásáról” kapott. Népies nevei még a fatetű, famászó is. Hazánkban a rövidkarmú fakusszal (Certhia brachydactyla) és a hegyi vagy hosszúkarmú fakusszal (Certhia familiaris) találkozhatunk – már ha szerencsénk van, mert rejtőszínüknek köszönhetően igen nehéz őket észrevenni.

Hegyi fakusz
Fotó: Canva

A két faj között küllemben lényegi különbség nincs, leginkább hangjuk alapján lehet őket megkülönböztetni. Ha alaposan megfigyeljük őket, feltűnhet, hogy a hegyi fakusznak valamivel rövidebb a csőre és a farka, lábujja pedig hosszabb, a rövidkarmú fakusznak pedig hosszabb a csőre és a farka, míg lábujjai rövidebbek. Aprócska testük barnás, hasuk piszkosfehér (a rövidkarmú fakusznak selyemfehér), homlokuk halványan pöttyözött, csőrük vékony és lefelé hajló.

Táplálékuk apró rovarokból, petékből, légyfélékből, poloskákból, pattanóbogarakból áll. Hazánkban mindkét faj védett, természetvédelmi értékül 25.000 forint.

3. Lappantyú

Nem, ez nem egy népi hangszer vagy egy vízvezetékhez szükséges alkatrész neve, hanem bizony szintén egy madáré. Az európai lappantyút (Caprimulgus europaeus) különleges babona is övezi, ugyanis régen azt tartották róla, hogy éjszaka megfeji a szabadban legelésző kecskéket. Népiesen ezért kecskefejőnek is hívták.

Lappantyú
Fotó: Canva

A babona alapja az, hogy éjszakai madár lévén gyakran vadászik a háziállatok körül repkedő éjszakai lepkékre és rovarokra, amelyeket szélesre tátott csőrrel röptükben kap el. Ráadásul igen különleges hangja sem madárdalra emlékeztet, hanem sokkal inkább egy varangy pirregésére.

A lappantyú rigó nagyságú, barnás tollazatú, szemei a bagolyhoz hasonlóan nagyok, és visszaverik a fényt. Kis csőrét hatalmasra tudja nyitni, a felső csőrkáván található serték pedig még inkább segítik őt a rovarfogásban. Hazánkban védett madár, természetvédelmi értéke 50.000 forint.

4. Sordély

Leginkább egy famegmunkáláshoz szükséges kéziszerszámra asszociálnánk a szó hallatán, ám ő is egy honos madarunk. A sordély (Emberiza calandra) vagy népies nevein sordéj (Erdély), surgyé, csicsiri vagy csücsörgő (Dunántúl), kölesmadár (Felső-Magyarország) a sármányfélék családjába tartozó faj, amely rokonainál nagyobb és zömökebb termetű.

Sordély
Fotó: Canva

Pacsirta nagyságú, háta szürkés világosbarna, hasa sárgás szennyesfehér, begyén és oldalain sötétbarna szárfoltok vannak. Sajátságos trillázó éneke messzire hallatszik, sokszor reptében is énekel.

Rovarokat és magvakat egyaránt fogyaszt, télen azonban kizárólag gyom- és gabonamagvakkal táplálkozik. Kifejezetten kötődik az agrárkörnyezethez, és mivel a nagytáblás, intenzív, kemikáliákat használó kultúrák mellett erősen lecsökken a számuk, a helyes mezőgazdálkodás indikátorának is tekintik. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25.000 forint.

A fenti madarak is jól mutatják a biodiverzitás fontosságát, melynek védelme a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

Kiemelt kép: Canva

search icon