Tudtad, hogy az énekesmadarak „edzik” a hangszálaikat?

Tudtad, hogy az énekesmadarak „edzik” a hangszálaikat?
Tudtad, hogy az énekesmadarak „edzik” a hangszálaikat?

Ahhoz, hogy valaki szépen énekeljen, izmok százainak kell szinte tökéletesen működnie, beleértve a hangszálak körüli izmokat is. Nincs ez másként az énekesmadaraknál sem, ráadásul náluk a hangszálak a párkeresés nélkülözhetetlen eszközei is. Kutatók megfigyelték, milyen nagy szükségük van a mindennapi éneklésre az énekesmadaraknak, sőt, akár az embereknek is.

Hogyan működnek hangszálaink?

A hangképzés rendkívül összetett és bonyolult folyamat, amiben számos izom és porc vesz részt. Képesek vagyunk a legkülönfélébb, legcsodálatosabb dallamokat megszólaltatni. Hangszalagjaink (más néven hangszálaink) a gégében helyezkednek el, és fontos szerepet játszanak a hangképzésben. Amikor nem adunk ki hangot, a hangszálak „pihenőállapotban„ vannak.

Pihenőállapotban a hangszálak sem mozognak.
Kép: canva

Amikor hangot akarunk létrehozni, az agyunk utasítást küld, aminek hatására a hangszálaink összehúzódnak, előkészülve a hangképzésre. Ahogy a levegő erőteljesebben áramlik a hangszálak között, ezek közelednek egymáshoz, majd összezáródnak. Ekkor nyomás jön létre, aminek hatására a hangszálak megfeszülnek és rezegnek, amikor a levegő áthalad közöttük. Ez a rezgés hozza létre a hangot. Természetesen a létrejövő hangot befolyásolja a hangszálak rezgéseinek gyorsasága, erőssége és a rezgéshullámok formája is, ezenkívül a szájüreg, az orrüreg nagysága és formája, valamint a nyelv mozgása.

Miért jött létre ez a kutatás?

Az énekesmadarak által létrehozott dallamok mindig is foglalkoztatták az embereket, nem csoda, hogy rengeteg tanulmány és kutatás foglalkozik a témával mind a mai napig. Egy ausztrál tanulmány szerint például a súlyosan veszélyeztetett kockás mézevő nevű faj egyedei teljesen más – egyébként nem jellemző – dallamokat produkálnak azokon a területeken, ahol csak kis számban vannak jelen. Erről részletesebben az alábbi cikkünkben olvashatnak.

Európai kutatók arra jöttek rá, hogy a fiatal zebrapintyek is igen érzékenyek a zajra, ami akár a dallamtanulási képességükre is kihathat.

A Dél-Dániai Egyetem (Syddansk Universitet) munkatársai pedig úgy gondolták, hogy érdemes lenne közelebbről is megvizsgálni az énekesmadarak, konkrétan a zebrapintyek hangképzésért felelős izmait, illetve azt, hogy ezek működése hogyan viszonyul az emberi izmokéhoz. Jelenleg ugyanis viszonylag keveset tudunk arról, hogy pontosan hogyan hat a hangszálak körül lévő izmok „edzése” a hangképzésre [1].

A zebrapintyek hangképzését vizsgálták.
Kép: pexels

A nemrég közzétett cikkben azt olvashatjuk, hogy a tudósok megfigyelése alapján a hím zebrapintyeknek naponta szükséges énekelniük ahhoz, hogy szinten tartsák az ehhez szükséges izmok edzettségét, és továbbra is gyönyörű dallamokat tudjanak produkálni. Az éneklés ráadásul ezeknek a madaraknak létfontosságú, hiszen így próbálják lenyűgözni a nőstényeket és védeni a területüket, valamint a szociális kötelékeket is így tartják fent.

„Azt már régóta tudjuk, hogy az énekesmadarak dallamát erős hangszálizmaiknak köszönhetjük, azonban arról kevés a tudásunk, hogy miként reagálnak ezek az izmok az edzésre” – vélekedett a kutatás egyik vezetője, dr. Iris Adam.

A kísérlet részletei

Az egyetem munkatársai a zebrapintyek által énekelt dallamokat vizsgálva jöttek rá arra, hogy a madarak éneke másképp hangzik a tréning előtt és után. Az első kísérletben az énekesmadarakat egy hétig gátolták az éneklésben, majd megmérték, hogy milyen mértékben változott a hangerejük, és hogyan módosultak az énekhang egyéb akusztikai tulajdonságai. A kutatás felfedte, hogy amennyiben az énekesmadarak egyáltalán nem használják hangképzésre alkalmas izmaikat, ezek akár napokon belül legyengülhetnek, és működésük lelassulhat. Egy hét alatt gyakorlatilag az erejük felét is elveszíthetik a szóban forgó izmok.

A hangszálak állapota napokon belül romlásnak indulhat, ha az énekesmadár nem használja őket.
Kép: canva

Ezenfelül egy másik kísérlet során a nőstény egyedet egy kalitkába helyezték, ahol két speciális kart „megbökve” tudta elindítani a hím által énekelt dallamokat. Az egyik kar a rendszeres gyakorlás utáni dallamot szólaltatta meg, a másik kar megmozdítására pedig ugyanazon hím gyakorlás nélküli énekét játszotta le egy magnó. A kísérlet során a tudósok azt is kiderítették, hogy a nőstény zebrapintyek mintegy 75%-a az „edzett” hímeket preferálta, vagyis nagy jelentősége van az éneklés gyakorlásának.

Hogyan köthető ez össze az emberi hangképzéssel?

A kutatás vezetői úgy vélik, hogy az énekesmadarak és az emberek hangképzése között párhuzamot lehet vonni. Ennek ismeretében akár még többet megtudhatunk az emberi hangszálak és a hozzájuk tartozó izmok működéséről. A hangszálak körüli izmok – ahelyett, hogy az edzés révén megvastagodnának, mint sok más izom – ennek épp az ellenkezőjét produkálják: minél többet használják őket, annál vékonyabbak és mozgékonyabbak lesznek. Ez a jelenség kizárólag a hangképző izmokra jellemző. Valószínűleg nincs ez másként a többi gerincesnél sem, így az emberek esetében is hasonló lehet a helyzet. Ez a felismerés a későbbiekben akár a beszédterápiában is hasznosnak bizonyulhat.

Az énekesmadarak és az emberek hangképzése hasonló lehet.
Kép: pexels

Összegzés

A fentiekből egyértelműen levonható az a következtetés, hogy az énekesmadaraknak kulcsfontosságú karbantartaniuk a hangszálaikat és a hangképző izmaikat, enélkül minden bizonnyal párt sem tudnának találni sok más hátrány mellett. Az énekesmadarak további tanulmányozásával sikerülhet még jobban megismerni az ember hangszálainak és hangképző izmainak egyedi tulajdonságait és a működésüket, illetve tökéletesíteni rehabilitációjukat is.

Bolygónk gazdag élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: canva

Forrás:

[1]      I. Adam, K. Riebel, P. Stål, N. Wood, M. J. Previs, and C. P. H. Elemans, “Daily vocal exercise is necessary for peak performance singing in a songbird” Nat Commun, vol. 14, no. 1, p. 7787, 2023, doi: 10.1038/s41467-023-43592-6.

search icon