A madarak sem szeretik, ha nagy a forgalom
A madarak sem szeretik, ha nagy a forgalom

A városi forgalom zaja pontatlanságokhoz és időzítési problémákhoz vezethet a fiatal madarak dallamtanulási képességeiben, így már biztos, hogy nem csak az emberek szenvednek a zajszennyezéstől.

A Max Planck Ornitológiai Intézet, a párizsi Nanterre Egyetem és a manchesteri Metropolitan Egyetem tudósai által végzett kutatás fiatal zebrapintyeket vizsgált. Ezek a madarak, akárcsak a gyerekek, igen érzékenyek a zajra mely a fiatalkori tanulási képességeikre is kihathat.

Ahogy az embernek is meg kell tanulnia beszélni, úgy a zebrapintyek sem születnek a tökéletes éneklés képességével. A kikelést követően átlagosan 90 napig gyakorolják és finomítják trillázásukat, melyet felnőtt életük során használni fognak.

Ezt a folyamatot zavarja meg a városi forgalom zajszennyezése. A kutatók szerint a nagyobb zajnak kitett madarak krónikus stressztől szenvedtek és a nyugalmasabb környezetben fejlődő társaiknál akár 30%-al hosszabb ideig tartott, amíg elsajátították a dallamot.

Az eredményekből a kutatók arra is következtetni tudnak, hogy a környezeti zaj akár kulturális jellegű elváltozásokat is okozhat a madarak dallamtanulásában. Ez azt jelenti, hogy a zaj miatt az állatok rosszul tanulnak meg egy-egy dallamot, amelyet aztán torzult formában adhatnak tovább utódaiknak.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(phys.org/qubit)

search icon