A piros sapkás famunkás

A piros sapkás famunkás
A piros sapkás famunkás

Erdei kirándulásaink során tapasztalhatjuk, hogy a madárkórus lágy dallamait olykor-olykor igen hangos, hosszú rikoltás töri meg, amely kísértetiesen visszhangzik a fák között.

Az érces hangú delikvens azonban nem egy vérszomjas ragadozó, hanem a legnagyobb testű hazai harkályfajunk, a fekete harkály (Dryocopus martius). Népies nevei a fekete horokály, illetve a vasharkály.

Majdnem akkora, mint egy varjú

A fekete harkály igazán impozáns méretekkel rendelkezik, testhossza 45–57 centiméter, szárnyfesztávolsága 64–84 centiméter, testtömege pedig 250–400 gramm. Tollazata fekete enyhe rozsdás árnyalattal, a hímeknél az egész fejtető piros, mintha svájci sapkát viselnének, a tojóknak csak a tarkója vörös. Csőrük kékesfehér, lábaik szürkék, szemeik sárgásfehérek.

Fekete harkály
Forrás: Decsi Gábor, Youtube

Egész életüket egyetlen erdőben élik le

Állandó madarunk, mely még a fészkelési időszakon kívül is ragaszkodik a területéhez. A költőpárok nagy, akár több hektáros területen élnek, ahol azonban más fajtársakat nem tűrnek meg. Költésre is általában ugyanazt a saját maguk készítette odút használják, amelyet minden évben kitisztítanak. Elhagyott odúikba előszeretettel költözik a füleskuvik és a szalakóta is.

A fekete harkály évente egyszer költ, a fészekalja 4–5 tojásból áll, mindkét szülő kotlik. Érdekesség, hogy más harkályfajoktól eltérően a fekete harkály fiókái csendben várakoznak, amíg a szülők táplálékot keresnek.

Tudtad? Egy fekete harkály fejtollának színéből már fiókakorban látszik a madár ivara.

Ipari famunkás

Nagy méretének köszönhetően igazán hatékonyan meg tudja fúrni a fákat, a költőhelyének szánt odúja akár egy méter mély is lehet. Munkája nyomán óriási, több centiméteres faforgácsokat találhatunk, melyekből bőven jut az odúba is tökéletes bélelőanyagként.

Lárvák és hangyák az étlapon

A fekete harkály tápláléka rovarokból, lárvákból, pajorokból, férgekből, hernyókból és nagy hangyákból áll, melyeket szorgalmasan kutat fel a fák törzsén, nagyobb ágain és a korhadó tuskókban. Szívesen fogyasztja fadarazsak, lódarazsak és kecskedarazsak lárváit is.

A fekete harkály Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 forint.

A bemutatott madárfaj is jól mutatja a biodiverzitás fontosságát, amelynek védelme a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

Kiemelt kép: Canva

search icon