Madárodú-telepítés a kertben – Milyen fajták vannak?

Madárodú-telepítés a kertben – Milyen fajták vannak?
Madárodú-telepítés a kertben – Milyen fajták vannak?

A tavasz nemcsak a virágzó, rügyező fák ideje, hanem az állatoké is. Fás, bokros területeken a harsogó madáréneknél nem igazán van szívmelengetőbb. Az odúköltő madarak pedig szívesen fészkelnek akár a te kertedben is, főleg, hogy egyre kevesebb lehetőségük van természetes odút találni. Ha végignéznéd a felcseperedő fiókák gyermekkorát, telepíts madárodút! Mutatjuk, hogyan!

Az erdők közelsége, a falusi kertek fás, bokros részei miatt rengeteg énekesmadár költ az otthonunk közelében. Idén végre sikerült kihelyezni két madárodút a kertben. Már nagyon szerettem volna néhánynak én is otthont adni, megfigyelni őket, segíteni a fészekrakásukat.

Habár én ebből a szempontból szerencsés környezetben élek, hiszen akad fészkelőhely a madarak számára, a városokban, ahol nincs odvas, költésre alkalmas öreg fa, a madaraknak jóval nehezebb dolguk van.

A saját kis madárodúnk
Kép: Granát-Galló Tímea

A települések környezetében lévő idősebb erdőfoltok ma már annyira felaprózódtak és elszigetelődtek, hogy az odúkészítő harkályfajok mellett a leggyakoribb odúköltők (verebek, cinegék, seregélyek stb.) is egyre kevésbé költenek a falvakban, városokban.

Ha ellensúlyozni szeretnéd ezt a problémát, telepíts odút az otthonod mellett vagy a közelében: a madarak fajának, méretének megfelelően válogathatsz a különböző típusok közül, sőt, azt is megtudhatod, mire figyelj a telepítésnél.

Madárodútípusok: A, B, C és D

Amikor eldöntöttük, milyen típusú odúkat telepítenénk, két szempontot vettünk figyelembe: legyen egy általánosabb, elsősorban cinegék számára készített odú; valamint legyen egy odú annak a kedves rozsdafarkúpárnak is, amely 2 éve ostromolja a teraszunkat fészekrakás reményében, eddig nem találva alkalmas helyet a családalapításhoz. A madaraknak ugyanis különféle igényeik vannak életmódjukból, méretükből és költési szokásaikból adódóan.

A különböző odútípusok röpnyílásukban és elhelyezésükben is eltérnek egymástól. Az A, B és D típus kerek nyílással, míg a C típus szögletes röpnyílással rendelkezik. Nézzük meg, mit jelent ez, és milyen madarakat láthatsz vendégül a különböző típusokban!

A típus: a cinegék otthona

A kerek röpnyílású és kisebb belső mélységű odúk adnak otthont a cinegéknek. Ezeket fákon érdemes elhelyezni, lehetőleg magasabban, jól elrejtve.

Ki költhet benne: barátcinege vagy kék cinege.

Mekkora a belső mélysége: 20–22 cm.

Mekkora a röpnyílása: 2,8–3 cm.

Szuper kis A típusú otthon
Kép: canva

B típus: a verebeké

A leggyakrabban használt típus, ebben költenek a legrugalmasabb madarak, akik jól alkalmazkodnak a városi körülményekhez is. Kedvelik az alacsonyabban elhelyezkedő odúkat is: nincs szükségük több méter magasan lévő odúra ahhoz, hogy költeni kezdjenek.

Ki költhet benne: házi és mezei verebek, széncinege, csuszka.

Mekkora a belső mélysége: 20–25 cm.

Mekkora a röpnyílása: 3,5 cm.

Cinegék is beköltözhetnek.
Kép: canva

C típus: a védelemre vágyóknak

A négyzetes röpnyílású odú a sziklák hasadékaiban vagy a partfalak mélyedéseiben költő madarakat szolgálják. Ők elsősorban a fedett, egyik oldalon alátámasztott költőhelyet keresik, tehát félig nyitott odúkról van szó. Ezeket bátran felerősítheted az épület falára is, így hatékonyan segíti a sziklarepedésekben költő madarak életét.

Ki költhet benne: rozsdafarkú, barázdabillegető, vörösbegy, ökörszem.

Mekkora a belső mélysége: 18 cm.

Mekkora a röpnyílása: 6–11cm.

A C típusba szívesen beköltözik a rozsdafarkú (remélem).
Kép: canva

D típus: a nagyobb odúköltők otthona

A nagyobb madarak megtelepítésére a D odú a legalkalmasabb: az ilyen odúban gyakori vendég a seregély, elegendő egy méteres magasságban kihelyezni az odút.

Ki költhet benne: seregély, búbosbanka, szalakóta.

Mekkora a belső mélysége: 30–45 cm.

Mekkora a röpnyílása: 6 cm.

Milyen a jó minőségű odú?

Akár vásárolod, akár magad készíted, az odúnak is meg kell felelnie néhány kritériumnak. Fontos szempont, hogy az odú ellenálljon az időjárásnak: vastagabb tölgy-, bükk- vagy vízálló rétegelt lemezt használj, ugyanis a farostlemez például könnyebben szétázhat.

A deszka, amelyből az odú készül, legyen legalább 2–2,5 cm vastag, időtálló! Az egyik legfontosabb szempont, hogy akár évtizedekig is kibírja a kihelyezett költőhely, ezért a megfelelő anyag megválasztása nagyon lényeges. Az sem árt, ha nyitható tetejű odút veszel vagy készítesz, így a későbbiekben ki is lehet takarítani.

Igyekezz egyszerűbb, fából készített odúra voksolni: a színes-szagos kisházikók nem feltétlenül felelnek meg. Az énekesmadarak nem lakberendezni, hanem családot alapítani költöznek be az odúba. A felületkezelés is fontos lépés: a lenolajos kezelés és az időtálló festés jóval tartósabbá teheti az odúkat.

Fontos, milyen fából készül.
Kép: canva

Mire figyelj az odú elkészítésekor?

Ha belevágsz, és magad készítenéd az odút (kicsit gyakorlottabbaknak ez nagyjából 1–2 órát vesz igénybe), a jó minőségű deszkalap kiválasztása legyen az első!

Ehhez – a kiválasztott típusú odú függvényében – hátsó falra, 2 db oldalfalra, egy tetőre és egy röpnyílással ellátott elülső oldalra lesz szükséged. Ezenkívül az odúnak lesz egy alapja, és szükséged lesz még csavarokra, szögekre és alkalmasint faragasztóra is.

A röpnyílást fúróhoz kapható lyukvágóval is kialakíthatod, a lap felső harmadán helyezd el a bejáratot! A nyitható tető szintén lényeges: ezt egy zsanérral rögzítheted az odú hátlapjához. Ahhoz, hogy az odút ne áztassa el nagyon az eső, érdemes 2–3 centivel szélesebb tetőt készíteni, így minden oldalról védve lesz a madárlak.

Vannak olyan ragadozók, amelyek előszeretettel nyitják fel az odút, ezért érdemes dróttal is lezárni. Az odú kihelyezésekor vedd figyelembe, hogy az odút erősen rögzíteni kell a fához, oszlophoz, amelyre elhelyezed.

Növelheted a lak élettartamát, ha a tetőt befeded valamivel: ezt kátránypapírral, bádoggal vagy egy darab PVC-padlóval is megoldhatod. Szintén ne felejtsd el a felületkezelést, használj lenolajat!

A kihelyezésnél fontos figyelembe venni, hogy az odú helye macskabiztos legyen.
Kép: Granát-Galló Tímea

Hova telepítsd?

A fentieken túl az sem mindegy, hol helyezed el az odút. Érdemes macska- és ragadozóbiztos helyre telepíteni a leendő otthont, lehetőleg 2–2,5 méter magasságba, a típustól függően. Ne szögekkel, hanem dróttal rögzítsd az odú alját, ha pedig élő fára helyezed ki, akkor gondoskodj a drót bevonásáról is!

A bejárati nyílás mindig legyen szabadon, és semmiképp se béleld ki a fészket, a madarak ezt ugyanis maguk szeretik megoldani. Minél többféle odút teszel ki, annál színesebb madárcsapat költözhet a kertedbe. Minél többféle élőlény lakja a kerted, annál csábítóbb lesz a madarak számára is. Ha a kihelyezés évében nem is, hamarosan biztosan lesznek lakók. Különösen akkor, ha télen madáretetővel, nyáron pedig itatóval és fürdetővel várod őket.

A fenti madarak is jól mutatják a biodiverzitás fontosságát, melynek védelme a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

Kiemelt kép: canva

search icon