Számos pozitívummal bír a tengerifűvel borított területek rehabilitációja
Számos pozitívummal bír a tengerifűvel borított területek rehabilitációja

A klímaváltozás és az emberi tevékenység hatására a főképp tengerparti vizekben tenyésző tengerifű világszerte nagy ütemben szorul vissza, pedig fontos szerepet játszik a szén-dioxid megkötésében, ráadásul a sekély vízi ökoszisztémák fontos összetevője is.

A 2000-es évek elején Virginia partjainál próbálkoztak a tengerifű visszatelepítésével egy olyan területen, ahol az 1930-as években egy betegség és egy különösen erős hurrikán kiirtotta a korábban ott tenyésző növényeket.

Egy új kutatás ennek a visszatelepítésnek az utókövetésével arra a megállapításra jutott, hogy a korábban tengerifűvel borított területek rehabilitálása számos pozitív tulajdonsággal bír, jelentősen megnő a területen a halak és gerinctelenek száma, nő a víz tisztasága és nagy mennyiségben kötődik meg szén-dioxid és nitrogén.

A visszatelepítés egyébként rendkívül egyszerű, lényegében egy hajóról a sekély vízbe szórják a tengerifű-magokat, a többit pedig elvégzi a természet. Sajnos azonban ez az eljárás mindenhol nem működik, van ahol erőforrásigényesebb megoldásokra van szükség.

Jelenleg 30 percenként tűnik el egy focipályányi tengerifűvel borított terület, és a folyamat már évtizedek óta tart. Ebben a klímaváltozás okozta hőterhelés mellett közrejátszanak olyan tényezők is, mint a vonóhálós halászat, a szennyvíz, esetleg a turisztikai területeken a növényzet szándékos eltávolítása.

Míg a tengerfenék alig 0,2%-át borítja a tengerifű, az óceáni talaj CO2 tárolási kapacitásának 10%-át biztosítja, ráadásul becslések szerint 30-szor gyorsabban képes elnyelni az üvegházhatású gázt, mint a szárazföldi erdők.

Ráadásul csak úgy, mint a szárazföldi növényzet, a talaj megkötésében is nagy szerepe van. Kutatók azt figyelték meg, hogy a tengerpart erodálódása sokkal magasabb fokú ott, ahonnan a tengerifű rétek eltűnnek.

Kiemelt fontosságú, hogy a még meglévő réteket megvédjük, és hogy ahol csak lehet, rehabilitáljuk ezeket, mert az általuk biztosított ökoszisztéma szolgálatások nem csak az élővilág, de a gazdaság számára is számtalan előnyt jelentenek.

Forrás: therevelator.org Fotók: wikipedia.org

search icon