Elképesztő pillanatokat örökített meg egy madárfotós
Elképesztő pillanatokat örökített meg egy madárfotós

Látványos madárfotókat készített a Miskolci Hivatásos Tűzoltóság munkatársa. A zseniálisan elcsípett pillanatok egytől egyig rendkívül kifejezőek, néhány esetben mulatságosak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán bukkantunk rá azokra a vidám hangulatú madárfotókra, melyeket Kurti Gábor, a Miskolci Hivatásos Tűzoltóság munkatársa készített. A tűzoltó főtörzszászlós szabadidejében szenvedélyes madárfotósként tevékenykedik.

A Katasztrófavédelem magazin januári számában egy kétoldalas cikk foglalkozik Kurti Gáborral, aki az írás szerint gyermekkora óta szeret gyönyörködni a különböző állatok látványában. A madarakat nagyapja szerettette meg vele, akivel annak idején sokat járták az erdőt, és etették a Bódva-völgy szárnyasait. Kurti 1996 óta tagja a vármegyeszékhely tűzoltóságának, ha viszont nem a munkájával van elfoglalva, a mai napig a madarakat figyeli.

Fotó: Kurti Gábor archívum

A fotózásukkal 2012-ben kezdett el komolyabban foglalkozni. A fényképészet és a szerkesztés alapjait nem iskolában tanulta, teljesen autodidakta módon sajátította el. Fényképein kifejezetten a ritka pillanatokat igyekszik megörökíteni, nyers fotóinak kompozícióját sohasem retusálja, csak a színek beállításával javít rajtuk.

A megfigyeléshez és a fotózáshoz Kurti a saját fotósleseit használja. A gyümölcsösében felállított itatónál énekesmadarakat, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben vízi lesből vízimadarakat, Bükkábrány környékén pedig ragadozó madarakat örökít meg. Ahhoz, hogy a védett madarakat természetes élőhelyeiken, megzavarásuk nélkül tudja megfigyelni és lefotózni, Kurti elengedhetetlennek tartja a természetvédelmi őrökkel, szakemberekkel fenntartott jó kapcsolatot.

Fotó: Kurti Gábor archívum

A fotók elkészítése fizikailag és mentálisan elég kimerítő folyamat, hiszen órákon keresztül kell néma csendben, kifogyhatatlan türelemmel várakozni, hogy el lehessen csípni a tervezetten vagy a spontán kialakuló természeti pillanatot. A fotózás ráadásul komoly előkészületeket is igényel, már hetekkel a fényképezés előtt megkezdődik a madarak etetése, itatása, a kívánt helyre való odacsalogatása. A sok munka viszont nem mindig garancia arra, hogy sikerül értékelhető képeket készíteni, így elmondható, hogy a közzétett fotók mögött felmérhetetlen nagyságú idő- és energiabefektetés áll.

Fotó: Kurti Gábor archívum

Kurti Gábor fotói hazai és külföldi kiállításokon egyaránt megjelentek, a legkülönlegesebb lencsevégre kapott madara pedig a kékes rétihéja volt.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Katasztrófavédelem szakmai folyóirat, LXVI. évfolyam 1. szám, 2024. január
Kiemelt kép: Kurti Gábor archívum

search icon