Hogyan lehet madárbarát kerted?

Hogyan lehet madárbarát kerted?
Hogyan lehet madárbarát kerted?

A madarak a természet szócsövei: ez szó szerint és átvitt értelemben is megállja a helyét. Az éghajlatváltozás hatásait ugyanis különösen megérzik, ezért megóvásuk és élőhelyeik fenntartása nagyon fontos. Szerencsére a legkisebb kert is jó szolgálatot tehet számukra ahhoz, hogy éljenek, költsenek, és boldog pillanatokat okozhassanak nekünk.

Kétségkívül fontos helyet foglalnak el az ökoszisztémában, gyönyörűek, szép hangjukkal pedig a legkőszívűbb ember arcára is mosolyt csalnak. Személy szerint rajongok az énekesmadarakért, így idei évem nagy projektje, hogy a kertünk minél madárbarátabb helyszín legyen. Gondolhatnánk, hogy mi sem egyszerűbb ennél, azonban számos szempontot figyelembe kell venni, sőt, némi energiára és időre is szükség lesz. Az eredmény azonban nem marad el: ha a következő tippeket figyelembe veszed, a madarak boldogan költöznek be majd a Te kertedbe is.

Ültess őshonos növényeket!

A siker egyik nagy titka, hogy helyi, őshonos növényeket választunk, amelyeket szeretnek a helyi rovarok, és amelyek esetleg bogyót, nektárt, magvakat szolgáltatnak a madaraknak. Ugyanígy létfontosságú, hogy búvó- vagy költőhelyül szolgáljanak az énekesmadarak számára.

Az őshonos növények egész évben ontják magukból a táplálékot, és menedéket nyújtanak: tavasszal és nyáron rovarcsalogató funkciót látnak el, ősszel és télen pedig bogyókat szolgáltathatnak a madarak számára.

Az élőhelynek sokféle szerepe van.
Kép: canva

Nézzük, milyen funkciókat kell ellátnia egy jól megválasztott fának vagy cserjének, esetleg lágyszárúnak!

 1. Rovarcsalogatás: a virágzó növények egyik fő funkciója a madárbarát kert esetében, hogy a rajtuk, körülöttük nyüzsgő rovarok táplálékot szolgáltassanak a madaraknak. Ilyen növények lehetnek a vadrózsa, a bodza, a kökény, a homoktövis, a galagonya vagy a madárbirs is. A napraforgó, az ökörfarkkóró vagy a kúpvirág is jó döntés, de számtalan virágzó növényt választhatsz a kertedbe.
 2. Gyümölcs és termés: szintén szempont, hogy az ültetett növények bogyókat teremjenek, és ezek lehetőleg különböző időszakokban érjenek. A som, a cseresznye, a homoktövis, a magyal jó választás lehet. A jól kiválasztott növények egész évben táplálékot jelentenek.
 3. Diófélék: jó megoldás, ha zsírban gazdag csonthéjasok is helyet kapnak a kertedben. Ezeket a madarak elrejthetik vagy elfogyaszthatják, amikor beköszönt a hideg tél. Az őshonos napraforgó, az őszirózsa és a tobozvirág rengeteg apró magot terem, amelyek a pintyek és a veréb kedvencei.

Élőhely, búvóhely, fészkelőhely: ez mind a Te kerted!

Tekints a kertedre úgy, mint egy élőhelyre, amelyet azért hozol létre, hogy a madaraknak egész évben táplálékot, menedéket és fészkelőhelyeket biztosítson! Teljesen más szemmel látod majd a kerted, ami a benne élőknek kifejezetten előnyös lesz.

Növények és élőhely: ezekre van szükségük.
Kép: canva
 1. Vedd számba a már meglévő növényeket! Az udvarodban már lehetnek olyan őshonos növények, amelyeket a madarak alapvetően szeretnek. A megfigyelés szuper kiindulópont lehet a jövőre nézve.
 2. Ismerd meg a területet! Mennyire napos, mennyire árnyékos? Milyen növényeket bír el a talaj? Milyen fajták nőnek a legjobban az adott mikroklímán? Ismerned kell a kertedet ahhoz, hogy majd jól fejlődő, a madarak számára is kellemes környezetet tudj teremteni. Így kezdd ezzel!
 3. Készíts tervet! Mérd meg az ültetési területet, majd vesd papírra, hogy melyik növény hol lenne a legideálisabb! Ez madaraktól függetlenül is fontos lépés.
 4. Hozz létre „élőhelyrétegeket”! Ha van elegendő helyed, próbáld meg biztosítani azokat a növényi rétegeket, amelyeket egy természetes élőhelyen is megtalálnál! A nagy lombkoronájú fák számos erőforrást biztosítanak, beleértve a diót, a fészeküregeket és más pihenőhelyeket. A cserjék és kis fák gyakran adnak gyümölcsöt, valamint fészkelőhelyet jelentenek az énekesmadarak számára. A lágyszárú növények, beleértve az évelőket, az egynyári növényeket és talajtakarókat, magokat biztosítanak a madaraknak és gazdag élőhelyet a beporzóknak.

Így készítsd elő a kerted!

A kertet meg kell tisztítani a monokultúrától és az invazív növényi fajoktól: a cél a sokszínűség és a gazdag faji összetétel. Emellett a folyamatos fűnyírás, a patikára vágott növények sem feltétlenül kedveznek a célod elérésének. A kert előkészítésének része, hogy ültetési tervet készítesz. Lehetőleg tavasszal vagy ősszel ültess, és ismerd meg a beültetni kívánt növényeket! Nyugodtan kérhetsz tippeket attól, akitől megvásároltad őket, még akkor is, ha az őshonos növények alapvetően alkalmazkodnak a helyi éghajlati viszonyokhoz. Hosszú távon általában kevesebb plusz vizet igényelnek, mint a nem őshonos fajok. Azonban szinte minden növénynek öntözésre és extra gondozásra van szüksége, amíg meg nem veti a lábát (gyökerét). A növények ismerete segíthet abban, hogy a kerted minél hamarabb madárbaráttá válhasson.

A már meglévő fákra odúkat, etetőket is kihelyezhetsz.
Kép: canva

Gondozd a kerted!

Az alábbi lépéseket tedd a mindennapjaid részévé, így sokkal állatbarátabb lehet a kerted:

 1. Gyomnövények: Nem kell tűzzel vassal irtani a gyomnak kikiáltott növényeket. Az árvacsalán, a gyermekláncfű vagy a pásztortáska a talaj szempontjából is hasznos, talajjelző növények.
 2. Ne gereblyézz! A lehullott levelek és más növényi hulladékok fontos élőhelyréteget képeznek, és természetes talajtakaróként szolgálnak. Csökkentik a nemkívánatos gyomnövekedést, hűvösen és nedvesen tartják a növények gyökereit. Élőhelyet biztosítanak a rovaroknak, amelyek kedvelt táplálékforrások.
 3. Hagyd a magokat! A virágok magjait szintén érdemes a növényben hagyni, hiszen ezeket is szívesen fogyasztják egyes madárfajok.
 4. Holtfák: A lehullott ágak, régről megmaradt fatönkök a teljes erdei táplálékhálózatot támogatják, miközben a talajéletet is segítik. Az álló fatörzsek számos üregben fészkelő fajnak adhatnak otthont.
 5. Felejtsd el a növényvédő szereket! A madárbarát kert egyben rovarbarát is. Az őshonos növények sokfélesége vonzza a vadon élő állatokat is, amelyek kordában tartják a kártevőket: nemcsak a madarak, hanem a békák, a varangyok, a denevérek vagy például a szitakötők, az imádkozó sáskák és a katicabogarak is segítik a kertet rendben tartani. A hangsúly az egészséges egyensúlyon van!
Az itató is fontos!
Kép: canva

Fészkelőhelyek és etetés

A madárodú-telepítés szintén fontos lépés. Arról, hogy milyet telepíts, hová, és miből készüljön, már az alábbi cikkünkben írtunk:

De azt is látnod kell, hogy ami valóban vonzani fogja a madarakat, az a megfelelő élettér, a táplálék és a búvóhely. Ha mindez megvan, a biztonságos fészkelés is kiemelkedő szempont lesz ahhoz, hogy a madarak szívesen beköltözzenek a kertedbe. Sokféle odú közül válogathatsz: szánj időt arra, hogy jól felerősítsd, és megfelelő körülmények közé helyezd, ahol a macskák vagy más ragadozók nem érhetik el.

Az odúk mellett a friss vízforrás, nyáron egy kis pancsolás lehetősége szintén vonzó lehet a madarak számára. Ha lehetőségük van inni és táplálkozni, mindemellett családot alapítani a kertedben, ahol biztonságban vannak, minek mennének máshová?

Ugyanez a helyzet a téli madáretetéssel is. Arról már írtunk, miként csináld, de a madárbarát kert nem csak tavaszra és nyárra szól. Kis bérlőidet ugyanúgy el kell látnod élelemmel télen is, amikor nincs aktív időszakuk, és a fákon, bokrokon sem terem ennivaló.

Ha a fenti szempontokat betartod, és menedéket, táplálékot biztosítasz a madarak számára, ezzel olyan szemléletmódot képviselsz, amely a kerted összes lakóját (természetesen a növényeket is beleértve) egészen más megvilágításba helyezi. Ha többet is szívesen megtudnál a madárbarát kertről, ismerd meg az MME madárbarát kert programját!

Kiemelt kép: canva

search icon