Őshonos cserjéket ültetnél a kertedbe? Legyen köztük rovarcsalogató fagyal!
Őshonos cserjéket ültetnél a kertedbe? Legyen köztük rovarcsalogató fagyal!

Amikor beporzóbarát növények ültetéséről van szó, leginkább virágok, lágyszárúak jutnak az emberek eszébe. Pedig a cserjék és a fák között is találunk igazi rovarmágneseket: ilyen például a közönséges fagyal.

Gyakori cserje

A közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) erdők, erdőszegélyek és bokrosok általánosan elterjedt cserjéje, szinte csak az Alföld egyes részeiről hiányzik. Száraz cserjésekben, üdébb erdőkben és egyéb nedves élőhelyeken is él.

Gyönyörű rovarcsalogató
Kép: Pribéli Levente

Fehér virágai a nyár első felében nyílnak. Ha virágzó cserjére találunk, érdemes jól megnéznünk, mert a lepkék és más beporzó rovarok is nagyon kedvelik. Élmény nézni a forgalmat, ami egy-egy ilyen bokornál kialakul.

Fehéröves szénalepke fagyalvirágzaton
Kép: Pribéli Levente

Miért érdemes ültetnünk?

Őshonos és évelő növényről lévén szó, a közönséges fagyal nem igényel különösebb gondoskodást a kertünkben sem. Ültethetjük sövényként, szoliterként, segíthet az árnyasabb zugok kihasználásában. Virágzása nemcsak a bokrot látogató rovarok miatt látványos, bugákba rendeződő fehér virágai önmagukban is szépek. Élőhelyet, táplálkozóhelyet nyújt számtalan rovarnak és más élőlénynek. Fekete bogyóival, melyek fogyasztása emberek számára nem ajánlott, a madarak szívesen táplálkoznak.

Erdei busalepke fagyal virágzatán szívogat.
Kép: Pribéli Levente

Nem mindegy, milyen fagyal!

A közönséges fagyalon kívül az idegenhonos széleslevelű fagyalt (Ligustrum ovalifolium) is ültetik sövényként. Ökológiai szempontból sokkal jobb, ha a közönséges változatot választjuk! Fás dugványozással jól szaporítható.

Természeti kincseink ismerete és védelme a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője részt vett, érdekes előadásokat tartottak, és innovatív megoldásokat prezentáltak az érdeklődők számára.

Kiemelt kép: Pribéli Levente

search icon