Válts ökológiai gazdálkodásra!

Válts ökológiai gazdálkodásra!
Válts ökológiai gazdálkodásra!

2021. november 25-ig még nyitva áll az a minden eddiginél magasabb támogatási összegeket biztosító, összesen 40 milliárd forint keretösszegű pályázat, amely biogazdálkodás fenntartására és biotermelésre való átállásra igényelhető. Az ökológiai gazdálkodás során és az ökotermelésre történő megfontolt átállásnál is komoly szerepet kap a jól működő gyakorlatok megismerése és a hiteles szakmai információkhoz való gyors hozzáférés, hiszen az ökológiai gazdálkodás folyamatos tanulást igénylő, tudásalapú művelési módszer. Ezt támogatja az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) csaknem 170 kisfilmet tartalmazó videó csatornája, amely a biogazdálkodás legfontosabb gyakorlati tapasztalatait osztja meg az érdeklődőkkel. 

A kisfilmekben hazai, tapasztalt és sikeres biogazdák mutatják meg a kertészetekben, szántóföldeken bevált jó gyakorlataikat, amelyeket az ÖMKi szakemberei egészítenek ki tapasztalataikkal. Néhányat összegyűjtöttünk a legújabb kisfilmekből és mutatunk párat a régebben napvilágot látott kedvencek közül. A mozgalmas, tavasztól őszig tartó mezőgazdasági munkák után a hosszabb téli estéken remélhetőleg több idő jut a tervezésre és a biogazdálkodásban bevált, jó gyakorlatok tanulmányozására.  Itt az alkalom, hogy amíg a talaj pihen, felfrissítsük tudásunkat a következő szezonra!

Hogyan neveljünk életerős palántákat?

A palántanevelés sok kihívást, rengeteg apró trükköt tartogat és gondos odafigyelést igényel egy ökológiai szemléletű gazdaságban. A Zsámboki Biokertben 2,5 hektáron és 2000 négyzetméternyi fóliasátorban zajlik csaknem 20-féle növény, köztük káposzta, salátafélék, paprika és paradicsom palánták nevelése.  A videóból elsajátíthatjuk a magok vetésének különböző technikáit, hallhatunk a tőzeg szerepéről, mennyiségének csökkentési lehetőségeiről és a növényvédelem bevált folyamatáról.

Bevált gyakorlatok az ökológiai burgonya- és szójatermesztésben

A kisfilmben bemutatott 30 hektáros biogazdaságnak, – az ÖMKi-vel való együttműködés és tanulási folyamat eredményeként, – sikerült megduplázni a betakarított burgonya mennyiségét. A vevői igényekhez igazodva sokféle magyar és francia fajtát termesztenek. Vajon mi a sikerük titka? A videóból megismerhetjük az ültetés, a takarás, a növényvédelem, a betakarítás és a tárolás fortélyait, valamint azt is, hogyan kezelik az ökogazdaságban a gyomokat.


A sorköztakarás áldásos hatásai a bio szőlőtermesztésben

A klímaváltozás során egyre gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek, például forró, aszályos nyári napok és rövid időn belül lezúduló nagy mennyiségű csapadék. Már a csekély lejtésű ültetvények talaját is veszélynek teszi ki a víz- és szélerózió, ezért célszerű a sorközöket jól megválasztott és karbantartott takarónövényzettel borítani. A Tokaj-Hétszőlő birtokon készített videó bemutatja, hogy milyen termesztési és környezeti előnyökkel jár az ÖMKi többéves kutatásán alapuló, többféle honos növényfaj magjából összeállított, virágzó szőlősorköz takaró magkeverék használata, és hogyan lehet eredményesen alkalmazni a keveréket.

Ökológiai védekezéssel az egészséges diótermésért

Több mint húszéves dióültetvényekbe kalauzolja a nézőket a legfrissebb videó. A száraz időjárás mellett manapság a dióburok-fúrólégy okozza a legnagyobb károkat a diótermesztésben. A kártevő már az ország minden pontján megtalálható és sokan azt gondolják, hogy ökológiai módszerekkel nehezen védekezhetünk ellene. A videó rácáfol az állításra: két tapasztalt termesztő cég mutat be kiváló eredményeket biztosító növényvédelmi technikát.

Videók az öko házikert növényvédelméhez
Az öko kertészeti növényvédelmi videósorozat segít eligazodni az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható növényvédőszerek és termésnövelő anyagok között, ügyelve a szintetikus készítmények megfelelő helyettesíthetőségére, valamint a növényvédelmi problémák agrotechnikai megelőzésére. Megtudhatjuk, hogyan keressünk rá azokra a növényvédelmi készítményekre, amelyek adott zöldség- vagy gyümölcskultúra bio termesztéséhez használhatóak. Legyen szó dísznövényről, veteményesről, vagy gyümölcsfákról, ha szeretnénk a kertünket természetes módszerekkel gondozni, megvédeni a kórokozóktól és kártevőktől, akkor ennek a lejátszási listának a videói nekünk szólnak. 

Itt a lehetőség az átállásra
Az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című (VP4-11.1.1-11.2.1-21 kódszámú) pályázatra, valamint az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című (VP4-10.1.1-21 kódszámú) pályázati felhívásra 2021. november 25-ig nyújthatóak be a támogatási kérelmek. 

A cikkben hivatkozott videók: 

Bio palántanevelés a Zsámboki Biokertben

Bio burgonyatermesztés Hajdúhadházon

Többkomponensű vetőmagkeverék vetése a Tokaj-Hétszőlő Birtokon

Bio módszerekkel a dióburok-fúrólégy ellen

Növényvédelmi, szerjegyzéki útmutató

Forrás (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet)

search icon