Magyar városok is vannak Európa legrosszabb levegőjű települései között

Magyar városok is vannak Európa legrosszabb levegőjű települései között
Magyar városok is vannak Európa legrosszabb levegőjű települései között

372 európai várost rangsorolt a levegőszennyezettség szintje alapján az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA): az élbolyban, tehát a legtisztább levegőjű városok között főként skandináv országok végeztek, míg Budapest a 242., Pécs a 246., Veszprém a 254., Szeged a 274., Győr pedig a 295. helyet csípte el.

Az EEA a légszennyezettség mérésére a levegőben szálló finompor (PM2,5) átlagos koncentrációját használta a 2022-es és 2023-as évekre vonatkozóan, majd a kapott értékek alapján rangsorolta a városokat a legtisztábbtól a legszennyezettebbig. Azért a PM2,5 értéket vette alapul, mert ez a légszennyező anyagok közül a legkárosabb az egészségre. Magyarországon tavaly átlagosan 14,1 mikrogrammot tett ki köbméterenként, miközben a WHO által 2021-ben ajánlott határérték évente átlagosan 5 mikrogramm. A Magyarországon mért érték átlagosan mintegy kilenc hónappal rövidíti meg az országban a várható élettartamot.

Uppsalától Slavonski Brodig

Senki nem fog meglepődni, hogy a legtisztább levegőjű városok listájának élén főként skandináv városok végeztek – az első helyen a svéd Uppsala, a másodikon a svéd Umeå, a negyediken Izland fővárosa, Reykjavík, az ötödik-hatodik helyen a finn Oulu és Tampere, a 9-10. helyekre pedig befért még az észt főváros, Tallinn és a balti ország legkeletibb városa, Narva. A meglepetést azok a portugál városok jelentik, mint az ország legdélnyugatibb csücskében található Faro a harmadik helyen, és a Madeira szigetén fekvő Funchal a nyolcadikon.

Az utolsó helyen a horvát Slavonski Brod városa végzett, ahol évek óta nagyon magas légszennyezettséget mérnek. Ennek oka, hogy a Száva partján fekvő város levegőjét nagyon erősen szennyezi a szomszédos Bosanski Brodban működő olajfinomító. Szintén a lista alján kullognak az északolasz és lengyel iparvárosok, valamint bolgár és román települések.

A nagyvállalatok is sokat nyomnak a latba
Kép. canva

Magyar városok a közepes légszennyezettség csapdájában

A magyar városok a közepesen szennyezett kategóriába, vagyis a köbméterenkénti 10-15 mikrogrammos sávba esnek. Szakértők szerint a levegőszennyezés elsődleges oka évek óta a fűtés és a közlekedés, és az sem meglepő, hogy az EEA térképe alapján az 1,6 milliós Budapest jobb levegőjű olyan vidéki városoknál, mint Győr, Pécs vagy Veszprém. Szabó Árpád urbanista szerint nem érdemes bedőlni a „gonosz, szennyező nagyváros” stigmájának: aki nagyvárosi környezetben él, kevesebbet közlekedik, kevesebbet fűt, kisebb háztartásban lakik, és általában alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása, mint aki vidéki, családi házban él és autóval közlekedik. Lehoczky Annamária éghajlatkutató szerint a szilárd tüzelés, főképp a helytelen változata Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a magyarországi átlaghoz képest további két hónappal rövidíti meg az emberek életét az Air Quality Life Index mérései alapján.

A közlekedés is meghatározó a levegő minősége szempontjából
Kép: canva

Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője a szervezet közleményében azt írta, kormányzati és önkormányzati szinten is lehetne tenni a jobb levegőért: „A legnagyobb szennyező forrás a lakossági tüzelés, amit elsősorban széles körű felvilágosítással, a rászorulók fűtési támogatásával és a jogsértések elleni szigorú fellépéssel lehetne visszaszorítani. A közlekedés terén is sok a lehetőség, ilyen például az alacsony kibocsátási övezetek létrehozása, a 30 kilométer/órás zónák kialakítása vagy a parkolásszabályozás átalakítása.”

Forrás: Qubit

Kiemelt kép: canva

search icon