



A csótányok a leginkább gyűlölt kártevők közé tartoznak, részben persze azért is, mert nem ismerjük őket eléggé. Sokan undort, félelmet, sőt akár pánikot éreznek, amikor egy gyorsan mozgó, barna rovar elsuhan a konyhában vagy a fürdőszobában. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a csótányok világát, életmódját, szaporodását, elterjedését, valamint – amikor szükséges – a védekezés lehetőségeit.
A csótányok (Blattodea) több mint 300 millió éve jelen vannak a Földön. A dinoszauruszok még nem is léteztek, amikor a csótányok már benépesítették bolygónkat, aztán számos kataklizmát átvészelve még ma is itt vannak. És – ha esetleg lenne kétségünk – majdnem biztos, hogy még jóval utánunk is itt lesznek. Ma több mint 4800 fajukat ismeri a tudomány, ám ezek közül mindössze körülbelül 30 él szoros közelségben az emberrel, és csupán néhány tekinthető valóban kártevőnek. Hazánkban leginkább a német csótányok hoznak frászt a háziakra.
A csótányok teste ovális, lapított, ami lehetővé teszi, hogy a legszűkebb résekbe is beférjenek. Mozgásuk gyors, egyes fajaik testhosszuk több tízszeresét is képes megtenni egyetlen másodperc alatt, tüskés lábukkal pedig akár kapaszkodni, függőlegesen mászni is tudnak. Két hosszú csápjukkal folyamatosan „tapogatják” a környezetet, ezek segíti őket a tájékozódásban. Ha ez még nem lenne elég, a világuralom biztosítékaként ráadásul mindenevők: megeszik a növényi maradványokat, az állati eredetű táplálékot, de akár a ragasztót, a papírt vagy a szappant sem vetik meg. Éppen ezért könnyen találnak maguknak táplálékot a háztartásokban.
A csótányok tényleg túlélik az atombombát is?
Bár széles körben elterjedt az a vélekedés, hogy a csótányok képesek túlélni az extrém magas radioaktív sugárzással járó atombomba-robbanást, ez valójában csak mítosz. Bár azt már kísérletekkel bebizonyították, hogy a rovarok az embernél több sugárzást képesek tolerálni, az extrém mértékű sugárzást ők sem élik túl.
A sokasodók világbajnokságán jó eséllyel dobogósak lennének a csótányok. Persze ez a konkrét fajtól is függ, de általánosságban elmondható, hogy a mirigyeik megkeményedő váladékából készített petetokjaikba egyszerre 5–50 petét is elhelyeznek. A körülményektől függően mindössze 5–10 napra van szükség, hogy a lárvák kikeljenek, majd alig 1–1,5 hét alatt felnőtt csótánnyá fejlődnek. Persze vannak fajok, amelyek esetében a folyamat valamivel lassabban megy végbe, ettől még nagy vonalakban a fentiekkel számolhatunk.
A petékből kikelt lárvák fehéres színűek, aprók, majd fokozatosan sötétebbek lesznek, és többszöri vedlés során válnak kifejlett imágóvá. Egyetlen nőstény akár több ezer utódot is világra hozhat élete során. Az eddig elmondottaknak megfelelően durván fél hónap alatt tehát egyetlen egyedből akár 50, bő hónappal később pedig már akár több ezer csótányunk is lehet. Ezért is létfontosságú, hogy gyorsan lépjünk, ha összefutunk velük a lakásban.
Az inváziót megelőzendő, ha csótánnyal találkozunk, érdemes rögtön vizsgálatot indítani, nincsenek-e peték a lakásban. A petetokokat legtöbbször jól védett helyekre rejtik el, például bútorok mögé, repedésekbe, nézzünk be tehát a konyhai szekrények alá!

Több lehetséges jele van a csótányok jelenlétének. Legyünk résen, keressük a jeleket, és ha a gyanú felmerül, tegyük meg az óvintézkedéseket!
Sokakban él a hiedelem, hogy a csótány csíp vagy harap. A sokak által emlegetett csípés valójában félreértés, esetleg más rovar (pl. ágyi poloska, szúnyog) okozta nyom. Ugyanakkor, ritka esetekben, a csótányok lábain található tüskék felsérthetik az ember bőrét, és mivel ezeken baktériumok lehetnek, a sérülés akár el is fertőződhet.

Bár csótánycsípés nem létezik, azért mégiscsak állhat csótány a kiütések hátterében. A csótányok potrohán található mirigyek váladékot termelnek, amely allergéneket tartalmaz. Ha valaki ezekre érzékeny, az megnyilvánulhat olyan formában, mintha a csótánynak csípései lennének, és teljesen logikusan lehet arra következtetni, hogy a rovar csípése áll a háttérben.
A csótányok sokkal inkább közvetetten jelentenek veszélyt. Gyakran mozognak szennyvízcsatornákban, szemétkupacokban, így testükön és lábukon kórokozókat hordozhatnak. Ezeket az ételre, evőeszközökre vagy közvetlenül a konyhai felületekre is átvihetik.
Ahogy a szakirodalom fogalmaz: a csótány fontos rezervoár és mechanikai vektor az élelmiszer-kórokozók számára. Ez azt jelenti, hogy egyfelől a szervezetükben hordozhatják a kórokozókat, amelyek onnan később kiürülnek, másfelől a lábaikon és a kitinpáncéljukon is megtapadhatnak a baktériumok. A vizsgálatokkal kimutatott általuk terjesztett mikroorganizmusok körülbelül egynegyede olyan kórokozó, amely az élelmiszerekkel érintkezve komoly fertőzések kiindulópontja lehet, mint például a kólibaktérium vagy a szalmonella.

Ahogy fentebb említettük: a csótányok váladéka allergiás reakciókat okozhat. Sajnos azonban ennél többről van szó. Ürülékük és levedlett kültakarójuk egyaránt asztmát és allergiát okozhat, és – ahogy a poratkák esetében is – a felkeveredő levegő felerősítheti a tüneteket. Egy amerikai felmérés szerint a háztartások 63%-ában kimutathatók csótányallergének, míg városi környezetben ez az arány 78–98% is lehet. Ráadásul a csótányallergének által kiváltott panaszok sok esetben krónikussá válnak, vagyis túlmutatnak a szokásos szezonális allergiákon.
Szerencsés esetben a csótányok eltávolításával a tünetek is enyhülnek vagy megszűnnek, de néha ez nem elegendő, és akár gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.
Röviden: igen. Hosszabban: nem igazán. A csótányok számos faja rendelkezik szárnyakkal, néhányuk pedig képes ezek használatával rövid távokat repülni. Más fajok inkább csak siklani tudnak, de folyamatos repülésre nem képesek. Ami biztos, hogy a magyar háztartásokban leginkább előforduló fajták, a német és a konyhai csótány nem röpképesek.
Persze ezt még tovább tudjuk árnyalni. A német csótányoknak vannak kis méretű szárnyaik, amelyek segítségével valamennyire tudnak siklani a levegőben, de ezt valódi repülésnek nem lehet nevezni. A konyhai csótányok esetében csak a hímek rendelkeznek szárnyakkal, de ezeket nem tudják használni.
Az elmúlt években sok városban megjelentek az erdőkben meglehetősen gyakori erdei csótányok. Ezek az állatok, szemben a fentiekkel, képesek repülni, sőt a hímek igen jól is repülnek. Azt viszont fontos megjegyezni velük kapcsolatban, hogy nem számítanak kártevőknek, és nem terjesztenek betegségeket.
Már említettük, hogy több mint 4500 fajuk ismert, a szakértők szerint pedig még ennél is több vár felfedezésre. Fajaik közül mindössze 30 él az ember közvetlen környezetében, és mindössze néhány jelenhet meg a lakásban kártevőként.

Híresek, de jól titkolják származásukat.
A méretükhöz viszonyítva hatalmas építményeket emelő termeszek ugyancsak a csótányok rendjébe tartoznak. A trópusi és szubtrópusi területeken honos termeszeknek jelenleg 3106 faja ismert. A világ leggyakoribb rovarai közé tartoznak.
A csótányok túlélőképessége legendás. Hetekig is elvannak víz nélkül, sőt akár hónapokig élelem nélkül is életben tudnak maradni. Testük alkalmazkodott ahhoz, hogy szélsőséges körülmények között is túléljenek. Már-már a horror műfaját idézi, hogy a csótány akár fej nélkül is képes napokig életben maradni, amíg ki nem szárad. Ez az idegrendszerük sajátos felépítésének köszönhető.

A fentieknek köszönhetően a csótányirtás összetett és nehéz feladat. Hogy idáig ne is jussunk el, próbáljuk meg megelőzni a rovarok megjelenését:
Ha óvintézkedéseink ellenére is megjelentek a csótányok, akkor is van néhány házi módszer, amelyet bevethetünk, mielőtt a leghatásosabb fegyverhez, a csótányirtással foglalkozó szakemberhez fordulnánk.
Az egyik leghatékonyabb módszer, melyet még a szakemberek is használnak. A csótányok vonulási útvonalára, illetve búvóhelyére kell kihelyezni, de önmagában is vonzza a rovarokat. A csótányirtó gél egy gyomorméreg, mely gyorsan végez az áldozatával. A hatást pedig többszörözi a csótányok kannibál életmódja: hajlamosak megtámadni és felfalni fajuk elhullott vagy legyengült tagjait. Az áldozatot elfogyasztó egyed maga is elhullik.
A csótánycsapdák elsősorban a populációk gyérítésére alkalmasak, de a rovarok teljes kiirtására ritkán elegendők. A legtöbb csapdához nem használnak méreganyagot, ehelyett valamilyen az állatok számára vonzó illatanyag vagy feromon vonzza oda a csótányokat, amelyek egyszerűen beleragadnak a csalit körülölelő ragadós bevonatba.
Ezek a megoldások gyors hatást ígérnek, de jellemzően csak azokat a csótányokat pusztítják el, amelyeket lefújjuk. Tekintve, hogy a csótányok rejtőzködő életmódot folytatnak, eleve csak töredéküket tudjuk elérni. A módszer tehát a semminél jobb, de alig valamivel.
Nem muszáj vegyszert használnunk, ha el akarjuk űzni a háztartásunk megszállóit, de ne felejtsük, szaksegítség nélkül hosszú harcra kell számítanunk, amit nem feltétlenül nyerünk meg! A csótány nem kedveli az uborkát, így ha egy szeletet helyezünk abba a sarokba, ahol észleljük a jelenlétét, ez biztosan kellemetlenül érinti. Egy másik praktikus módszer lehet, ha összekeverünk három rész bórsavat egy rész porcukorral. A cukor csalogatja a kártevőt, míg a bórsavtól elpusztul. Bár a bórsav nem mérgező az emberekre vagy a háziállatokra, irritáló hatású lehet, ezért ne érintkezzünk vele! A kovaföld is kiváló környezetbarát választás lehet, mert a csótányok testére kerülve elvonja belőle a nedvességet, és kívülről kezdi el kiszárítani az állatot. Némi cukorral elkeverve pedig remek csalit lehet belőle előállítani.
Komoly fertőzés esetén érdemes szakembert hívni, hiszen a professzionális csótányirtás tartós és biztonságos eredményt nyújt. A méreganyagoktól sem kell különösen tartanunk, ugyanis a szakemberek olyan mérgeket használnak, melyek a melegvérűekre, így ránk, emberekre nem jelentenek veszélyt.