HĂșsevĆ, flexitariĂĄnus, vega, vegĂĄn. ManapsĂĄg az Ă©tkezĂ©s terĂ©n az egyik legmegosztĂłbb tĂ©ma, hogy fogyasztunk-e hĂșst, ĂĄllati eredetƱ termĂ©ket. Van, aki etikai szempontok alapjĂĄn dönt Ășgy, hogy növĂ©nyi alapokra helyezi az Ă©tkezĂ©sĂ©t, van, aki egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szempontokat vesz inkĂĄbb figyelembe. A FelelĆs GasztrohĆs AlapĂtvĂĄny több Ă©ve foglalkozik a tĂ©ma környezeti vetĂŒletĂ©vel, az ĂĄllattenyĂ©sztĂ©s Ă©s a hĂșs-, Ă©s tejtermĂ©k fogyasztĂĄs környezeti terhelĂ©sĂ©vel.
Rengeteg energia, ĂłriĂĄsi terĂŒletigĂ©ny
Az elmĂșlt 50 Ă©vben meghĂĄromszorozĂłdott a hĂșstermelĂ©s mĂ©rtĂ©ke, Ă©vente több mint 340 milliĂł tonna hĂșst ĂĄllĂtanak elĆ a vilĂĄgban. A hatalmas mennyisĂ©g kiszolgĂĄlĂĄsĂĄra pedig ipari telepek jöttek lĂ©tre, ahol rengeteg ĂĄllat Ă©l zsĂșfoltan, a telepek mƱködĂ©se pedig közel sem fenntarthatĂł. Az ipari ĂĄllattartĂĄs a mezĆgazdasĂĄg egyik legszennyezĆbb ĂĄga, az iparon belĂŒl az ĂŒveghĂĄzhatĂĄsĂș gĂĄz kibocsĂĄtĂĄs több mint felĂ©Ă©rt felel, ez akkora mennyisĂ©g mint a teljes közlekedĂ©si szektor egĂ©sz Ă©ves kibocsĂĄtĂĄsa. Ha megfoghatĂłbb adatot keresĂŒnk, akkor kĂ©pzeljĂŒk el azt, hogy minden egyes hamburgerrel annyi energiĂĄt âemĂ©sztĂŒnk felâ, amivel fĂ©l Ă©vig tölthetnĂ©nk a telefonunkat.
De ne szaladjunk ennyire elĆre, a kibocsĂĄtĂĄs mellett szĂĄmos mĂĄs terĂŒleten is problĂ©mĂĄt okoz FöldĂŒnknek ez az intenzĂv hĂșsfogyasztĂĄs Ă©s az ipari ĂĄllattenyĂ©sztĂ©s; a vĂz-, Ă©s talajszennyezĂ©s, Ă©s az egyre nagyobb Ă©s nagyobb terĂŒletek hasznĂĄlata is felĂrhatĂł a hĂșsipar szĂĄmlĂĄjĂĄra. Folyamatosan növekszik a mezĆgazdasĂĄg alĂĄ vont terĂŒletek mĂ©rete, ahol az emberek szĂĄmĂĄra termelĂŒnk Ă©lelmiszert, de ehhez mĂ©g hozzĂĄjönnek azok a földek is, melyeket azĂ©rt alakĂtunk ĂĄt – sok esetben pĂ©ldĂĄul esĆerdĆk, termĂ©szetes Ă©lĆhelyek elpusztĂtĂĄsĂĄrĂłl van szĂł -, hogy az ĂĄllatok szĂĄmĂĄra termeljĂŒnk kukoricĂĄt vagy szĂłjĂĄt. A takarmĂĄnyt pedig sokszor öntözni kell, ami az ĂĄllattenyĂ©sztĂ©s vĂzlĂĄbnyomĂĄnak 98%-ĂĄt adja, ami összessĂ©gĂ©ben igen magas Ă©s komoly nyomĂĄst helyez a Föld Ă©desvĂzkĂ©szletĂ©re. NĂ©zzĂŒnk erre is egy hamburgeres pĂ©ldĂĄt: egy burger elĆĂĄllĂtĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©ges vĂz mennyisĂ©gĂ©vel megtölthetnĂ©nk tĂz kĂĄdat.
Jönnek a rezisztens kórokozók
A környezeti kĂĄrok mellett egĂ©szsĂ©gĂŒnk is megsĂnyli a megnövekedett hĂșsfogyasztĂĄst, Ă©s ez alatt nem csak a szĂv-, Ă©s Ă©rrendszeri problĂ©mĂĄkra, rĂĄkos megbetegedĂ©sekre gondolunk. Az ĂĄllattartĂł telepeken, ahogy mĂĄr fentebb is emlĂtettĂŒk, gyakran kevĂ©s helyen zsĂșfolĂłdik össze rengeteg ĂĄllat, ami kedvez a betegsĂ©gek gyors terjedĂ©sĂ©nek. A betegsĂ©gek megelĆzĂ©se Ă©rdekĂ©ben, valamint egyes esetekben az ĂĄllatok növekedĂ©sĂ©nek gyorsĂtĂĄsa miatt sokszor antibiotikumot adnak az ĂĄllatoknak. Az EgyesĂŒlt Ăllamokban a felhasznĂĄlt antibiotikumok 80%-ĂĄt mezĆgazdasĂĄgi felhasznĂĄlĂĄsra adtĂĄk el. Az ĂĄllatokba tĂĄplĂĄlt gyĂłgyszerek pedig elfogyasztĂĄsukkor bekerĂŒlnek a mi szervezetĂŒnkbe is. Nagy mennyisĂ©gƱ antibiotikum fogyasztĂĄsa pedig rezisztens baktĂ©riumok kialakulĂĄsĂĄhoz vezethet, ami csak AmerikĂĄban Ă©vente 23 000 ember halĂĄlĂĄt okozza.
Ezt tehetjĂŒk!
Fontos lenne tehĂĄt a bolygĂł Ă©s a sajĂĄt egĂ©szsĂ©gĂŒnk Ă©rdekĂ©ben is, hogy csökkentsĂŒk az ĂĄllati eredetƱ termĂ©kek fogyasztĂĄsĂĄt.
Csatlakozhatunk pĂ©ldĂĄul a HĂșsmentes HĂ©tfĆ mozgalomhoz, vagy alkalmazhatjuk a âkevesebb lĂĄbâ elvĂ©t, vagyis vörös hĂșs helyett szĂĄrnyast, szĂĄrnyas helyett halat, majd növĂ©nyi alapĂș Ă©teleket Ă©pĂthetĂŒnk be az Ă©tkezĂ©sĂŒnkbe.
Ha pedig hĂșst vagy tejtermĂ©ket fogyasztunk, vĂĄlasszuk a jobb minĆsĂ©gƱ, legeltetett, szabadtartĂĄsos, ökolĂłgiai gazdasĂĄgbĂłl szĂĄrmazĂł, lehetĆleg hazai termĂ©keket.