A hĂșs lĂĄbnyoma
A hĂșs lĂĄbnyoma

HĂșsevƑ, flexitariĂĄnus, vega, vegĂĄn. ManapsĂĄg az Ă©tkezĂ©s terĂ©n az egyik legmegosztĂłbb tĂ©ma, hogy fogyasztunk-e hĂșst, ĂĄllati eredetƱ termĂ©ket. Van, aki etikai szempontok alapjĂĄn dönt Ășgy, hogy növĂ©nyi alapokra helyezi az Ă©tkezĂ©sĂ©t, van, aki egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szempontokat vesz inkĂĄbb figyelembe. A FelelƑs GasztrohƑs AlapĂ­tvĂĄny több Ă©ve foglalkozik a tĂ©ma környezeti vetĂŒletĂ©vel, az ĂĄllattenyĂ©sztĂ©s Ă©s a hĂșs-, Ă©s tejtermĂ©k fogyasztĂĄs környezeti terhelĂ©sĂ©vel. 


Rengeteg energia, ĂłriĂĄsi terĂŒletigĂ©ny

Az elmĂșlt 50 Ă©vben meghĂĄromszorozĂłdott a hĂșstermelĂ©s mĂ©rtĂ©ke, Ă©vente több mint 340 milliĂł tonna hĂșst ĂĄllĂ­tanak elƑ a vilĂĄgban. A hatalmas mennyisĂ©g kiszolgĂĄlĂĄsĂĄra pedig ipari telepek jöttek lĂ©tre, ahol rengeteg ĂĄllat Ă©l zsĂșfoltan, a telepek mƱködĂ©se pedig közel sem fenntarthatĂł.  Az ipari ĂĄllattartĂĄs a mezƑgazdasĂĄg egyik legszennyezƑbb ĂĄga, az iparon belĂŒl az ĂŒveghĂĄzhatĂĄsĂș gĂĄz kibocsĂĄtĂĄs több mint felĂ©Ă©rt felel, ez akkora mennyisĂ©g mint a teljes közlekedĂ©si szektor egĂ©sz Ă©ves kibocsĂĄtĂĄsa. Ha megfoghatĂłbb adatot keresĂŒnk, akkor kĂ©pzeljĂŒk el azt, hogy minden egyes hamburgerrel annyi energiĂĄt “emĂ©sztĂŒnk fel”, amivel fĂ©l Ă©vig tölthetnĂ©nk a telefonunkat.

De ne szaladjunk ennyire elƑre, a kibocsĂĄtĂĄs mellett szĂĄmos mĂĄs terĂŒleten is problĂ©mĂĄt okoz FöldĂŒnknek ez az intenzĂ­v hĂșsfogyasztĂĄs Ă©s az ipari ĂĄllattenyĂ©sztĂ©s;  a vĂ­z-, Ă©s talajszennyezĂ©s, Ă©s az egyre nagyobb Ă©s nagyobb terĂŒletek hasznĂĄlata is felĂ­rhatĂł a hĂșsipar szĂĄmlĂĄjĂĄra. Folyamatosan növekszik a mezƑgazdasĂĄg alĂĄ vont terĂŒletek mĂ©rete, ahol az emberek szĂĄmĂĄra termelĂŒnk Ă©lelmiszert, de ehhez mĂ©g hozzĂĄjönnek azok a földek is, melyeket azĂ©rt alakĂ­tunk ĂĄt – sok esetben pĂ©ldĂĄul esƑerdƑk, termĂ©szetes Ă©lƑhelyek elpusztĂ­tĂĄsĂĄrĂłl van szĂł -, hogy az ĂĄllatok szĂĄmĂĄra termeljĂŒnk kukoricĂĄt vagy szĂłjĂĄt. A takarmĂĄnyt pedig sokszor öntözni kell, ami az ĂĄllattenyĂ©sztĂ©s vĂ­zlĂĄbnyomĂĄnak 98%-ĂĄt adja, ami összessĂ©gĂ©ben igen magas Ă©s komoly nyomĂĄst helyez a Föld Ă©desvĂ­zkĂ©szletĂ©re. NĂ©zzĂŒnk erre is egy hamburgeres pĂ©ldĂĄt: egy burger elƑállĂ­tĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©ges vĂ­z mennyisĂ©gĂ©vel megtölthetnĂ©nk tĂ­z kĂĄdat.


Jönnek a rezisztens kórokozók

A környezeti kĂĄrok mellett egĂ©szsĂ©gĂŒnk is megsĂ­nyli a megnövekedett hĂșsfogyasztĂĄst, Ă©s ez alatt nem csak a szĂ­v-, Ă©s Ă©rrendszeri problĂ©mĂĄkra, rĂĄkos megbetegedĂ©sekre gondolunk. Az ĂĄllattartĂł telepeken, ahogy mĂĄr fentebb is emlĂ­tettĂŒk, gyakran kevĂ©s helyen zsĂșfolĂłdik össze rengeteg ĂĄllat, ami kedvez a betegsĂ©gek gyors terjedĂ©sĂ©nek. A betegsĂ©gek megelƑzĂ©se Ă©rdekĂ©ben, valamint egyes esetekben az ĂĄllatok növekedĂ©sĂ©nek gyorsĂ­tĂĄsa miatt sokszor antibiotikumot adnak az ĂĄllatoknak. Az EgyesĂŒlt Államokban a felhasznĂĄlt antibiotikumok 80%-ĂĄt mezƑgazdasĂĄgi felhasznĂĄlĂĄsra adtĂĄk el. Az ĂĄllatokba tĂĄplĂĄlt gyĂłgyszerek pedig elfogyasztĂĄsukkor bekerĂŒlnek a mi szervezetĂŒnkbe is. Nagy mennyisĂ©gƱ antibiotikum fogyasztĂĄsa pedig rezisztens baktĂ©riumok kialakulĂĄsĂĄhoz vezethet, ami csak AmerikĂĄban Ă©vente  23 000 ember halĂĄlĂĄt okozza.


Ezt tehetjĂŒk!

Fontos lenne tehĂĄt a bolygĂł Ă©s a sajĂĄt egĂ©szsĂ©gĂŒnk Ă©rdekĂ©ben is, hogy csökkentsĂŒk az ĂĄllati eredetƱ termĂ©kek fogyasztĂĄsĂĄt.

Csatlakozhatunk pĂ©ldĂĄul a HĂșsmentes HĂ©tfƑ mozgalomhoz, vagy alkalmazhatjuk a “kevesebb lĂĄb” elvĂ©t, vagyis vörös hĂșs helyett szĂĄrnyast, szĂĄrnyas helyett halat, majd növĂ©nyi alapĂș Ă©teleket Ă©pĂ­thetĂŒnk be az Ă©tkezĂ©sĂŒnkbe.

Ha pedig hĂșst vagy tejtermĂ©ket fogyasztunk, vĂĄlasszuk a jobb minƑsĂ©gƱ, legeltetett, szabadtartĂĄsos, ökolĂłgiai gazdasĂĄgbĂłl szĂĄrmazĂł, lehetƑleg hazai termĂ©keket. 

search icon