A bányatavakból a természetvédelem fontos területei is lehetnek
A bányatavakból a természetvédelem fontos területei is lehetnek

A Duna-Dráva Cement Kft. egy hazánkban egyedi, rekultivációs és természetvédelmi projektbe fogott Pest megyében. Egy, már használaton kívüli bányatavat alakítanak át több ütemben mezőgazdasági művelésre alkalmas területté, illetve speciális úszó szigeteket létesítettek védett vízi madarak számára.

A vállalat Boldog Anitával, az AB Concrete Design alapítójával, Koltai Tamás biológussal, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival együttműködve egy még működő kavicsbányája területén úszószigeteket alakított ki, hogy a bányató területén élő, védett vízi madarak számára nyugodt életteret és fészkelési lehetőséget biztosítsanak.

A projekt keretében három úszószigetet helyeztek ki a bányatóra, melyeket 3 kisebb részre bontottak és egyenként a tó aljához rögzítettek. A speciális kialakítás lehetővé teszi a víz beáramlását, így a szigetekre telepített növények gyökérzete folyamatosan víz alatt lesz, ezzel imitálva a természetes közegüket. A repülni még nem tudó fiókák számára pedig a szigetek kavicsos részéről kisebb “lejárók” vezetnek a vízbe.

Ezen felül a DDC egy másik Dunaharaszti mellett található egykori kavicsbányája rekultivációját is megkezdte. A projekt első ütemében a tó egy részét a hatóságok által előírtaknak megfelelően visszatöltötte, és egy helyi gazdával kötött együttműködés eredményeként megművelték. Idén tavasszal – kísérleti jelleggel – kukoricával vetették be.

Az őszi betakarítást számos munkafolyamat előzte meg; mélyszántás és talajmegmunkálás történt, amelyet vetés követett. Az idei aszály ellenére közel 2 tonna kukoricát sikerült betakarítani a területről. A betakarítást követően természetes módon szárították a kukoricamagokat, amelyeket a gazda a saját szarvasmarha-állománya számára termesztett.

search icon