A COVID világjárvány hatása a mezőgazdaságra és a dísznövény termesztésre
A COVID világjárvány hatása a mezőgazdaságra és a dísznövény termesztésre

A COVID okozta válság kapcsán az Európai Bizottság megbízásából tanulmány készült, ami részletesen bemutatja a mezőgazdasági ágazat jelenlegi helyzetét, jelentőségét és lehetőségeit, illetve a tanulmány értékelte azt is, hogy az ágazatra milyen hatást gyakorolt a világjárvány.

A tanulmány, ami ezen a linken elérhető, előzetes mennyiségi és minőségi elemzést nyújt a COVID-19 európai mezőgazdaságra és az agrár- élelmiszeripari ellátási láncra gyakorolt hatásairól, az Európai Unió és tagállamai által a hatások enyhítésére alkalmazott válaszlépések fényében. Az ágazat termelői és kiskereskedői egyaránt komoly likviditási problémákkal szembesültek az ellátási láncok megszakadása miatt, különösen a világjárvány első hulláma alatt. Mivel azonban az ágazat erősen piacorientált, új megközelítéseket dolgozott ki a fogyasztók elérésére (pl. e-kereskedelem a vágott virágok esetében). Egyes dísznövénytermékek értékesítése az első hullámot követően megnőtt, mivel az emberek többet kertészkedtek és vásároltak növényeket otthonra. A világjárvány idején az ágazat ellenálló képességét közösségi és nemzeti intézkedések támogatták.A kertészeti értékesítés gyorsabban helyreállt, mint a rendezvények és vendéglátóipari dekoráció (pl. esküvők, egyéb rendezvények és szállodák) vágott virágainak eladása, mivel az emberek több időt töltöttek otthon, és a társasági összejövetelek száma korlátozott volt. Összességében a faiskolai ágazatot kevésbé érintette a válság, mint a vágott virágokkal foglalkozó üzletágat, bár sok vállalkozónak korlátoznia kellett a termelést az általános termékfelesleg miatt.

Minden válságnak vannak nyertesei és vesztesei. A természet, azáltal, hogy az emberek kevesebbet utaztak a lezárások idején, feltétlenül haszonélvezője volt a pandémiának. Az emberek a tanulmány megállapítása szerint az otthonaikba zárva kiugróan többet foglalkoztak a saját közvetlen környezetük zöldítésével, ápolásával – ennek pedig van egy olyan hosszú távú jótékony hatása is, ami a klímaváltozás egyre erősödő negatív hatásait enyhíti.

Forrás (Magyar Díszkertészek Szövetsége)

search icon