A csoportképzés fontossága

A csoportképzés fontossága
A csoportképzés fontossága

Egyedül könnyebb, vagy társaságban? A válasz nem feltétlenül fekete-fehér, sőt! Azon múlik, hogy kiről vagy miről van szó, sőt, még az évszaktól is függ!

A vadvilág megfigyelése mindig jó fogódzó, ha a mindennapok városi nyüzsgésében elveszítjük a fókuszt, és eltévedünk az apró és lényegtelen részletekben. A modern társadalom legnagyobb problémája az egymástól való teljes elidegenedés, míg az állatok körében ilyenre nincs példa. Persze akkor, amikor a túlélésért kell megküzdeni a fajtársakkal, a ragadozókkal és a természet erejével, akkor valóban csak a legszükségesebb és legalapvetőbb stratégiákra lehet támaszkodni.

Vegyük a gímszarvas példáját! Alapvetően társas lényről van szó, a bikák is csak bőgésre hagyják ott pajtásaikat, hogy aztán a tél elejével az ölre menő harcokat elfelejtve, újra együtt róják a rengeteget. A tehenek az ellést kivéve mindig rudliban (nem csordában!) mozognak, sőt, a tél beálltával a két ivar sokszor összeáll egy brancsba, és ekkor a csapatok száma a több száz egyedet is elérheti. Erről páratlan felvételek készülnek, ahogyan az állatok hömpölyögnek át a somogyi és a zalai utakon.

A hagyományos csoportok csak a bőgés idejére bomlanak fel.
Kép: Canva

Miért fontos ennyire a csoportosulás? Egyrészt több szem többet lát, a veszélyt hamarabb észreveszik, és könnyebben helyt tudnak állni, ha esetleg erre kerülne a sor. Emellett a ragadozónak is nehezebb kiválasztania a több tucat egyed közül, hogy melyiket is próbálja meg zsákmányul ejteni. Télidővel – már amikor valódi tél van – a hideg ellen is jó védelmet nyújt a „közösség”. Azonban van hátulütője is a dolognak: egy ilyen nagy rudlinak jóval több forrásra van szüksége egységnyi helyen. A területet sokkal jobban használják, taposásuk és táplálkozásuk akár komoly következménnyel is járhat. Persze, az már nézőpont kérdése, hogy kinek baj.

search icon