A drónrajok piruettje lehet a tűzijáték környezetbarát jövője?
A drónrajok piruettje lehet a tűzijáték környezetbarát jövője?

A tűzijátékok erősen környezetszennyezők, károsak az emberi egészségre és veszélyt jelentenek a körülöttünk élő állatokra is. A látványosság alternatívája azonban egészen a közelmúltig nem létezett. A drónrajokkal végrehajtott performanszok azonban megteremtették a környezetbarát lehetőséget a tűzijátékok kiváltására.

Az új technológia úttörői között magyarok is vannak. Az ELTE Biológiai Fizika tanszékének kutatói több mint 10 éven keresztül vizsgálták azt, hogy az állatok miként kommunikálnak egymással, hogyan hoznak döntéseket, milyen hierarchia uralkodik csoportjaikban, és hogyan tudnak egyéni döntésekből egységes álláspontot kialakítani.

Ahogy a digitalhungary.hu írja, a 2014-ben a feltérképezett viselkedésmintákat átültették mesterséges egyedekre, így jött létre a világ első pilóta nélkül repülő, autonóm drón raja.

A kutatócsoport folyamatosan megdönti saját világrekordjait, jelenleg már akár 100 drón bevonásával képesek megvalósítani az önszerveződő raj repülését. Mint írják, a feladat során a drónok robotokként, földi irányítás nélkül, laza rajba szerveződve, kellő távolságot tartva, de egymástól el nem szakadva, mozgásukat összehangolva repülnek az égen.

search icon