Csekély veszélyt jelentenek a legelő haszonállatokra a farkasok, mivel természetes környezetükben inkább vadállatokkal táplálkoznak, derült ki egy német kutatásból.
Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy Közép-Ázsia belső térségeiben a farkasok étrendje főként haszonállatokból áll, ami egyre komolyabb konfliktusforrást jelentett a nomád haszonállattenyésztők és a ragadozók, köztük a farkasok között.
A Mammalian Biology című folyóiratban most megjelent tanulmányban a Göttingeni Egyetem és a görlitzi Senckenberg Múzeum kutatócsoportja, Mongóliában gyűjtött a farkasürülék vizsgálatával a fentiekkel éppen ellentétes megállapításra jutott.
Kimutattuk, hogy a farkasok étrendjének 89 százaléka patás vadállatokból, főként szibériai őzből állt. A maradék 11 százalékot kisemlősök, nyulak, egerek adták. Még rovarok és bogyósgyümölcsök maradványait is megtaláltuk a székletmintákban, de tenyésztett állatokét nem.
–mondta Nina Tiralla biológus
Az eredmények a kutatókat is meglepték, főleg a korábbi tanulmányok fényében. A szakemberek szerint a korábbi és az új tanulmány között húzódó ellentmondás a mintavételezési helyből adódik. A korábbi kutatásokkal szemben ugyanis a most vizsgált minták természetközeli térségekből származtak, amelyek fajokban igen gazdagok és sokszínűek.
Bár ezekben a térségekben is vannak legelő haszonállatok, a farkasok inkább a vadállatokat, például a szibériai őzeket részesítik előnyben, valószínűleg azért, mert azokat könnyebb és kevésbé veszélyes zsákmányul ejteni.
–magyarázta Tiralla
Ezért a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy csekély veszélyt jelent a legelő haszonállatokra a farkas, mivel természetes, fajokban gazdag környezetében, ahol elegendő zsákmány van, inkább vadállatokkal táplálkozik. Ez nemcsak Mongóliára igaz, hanem alapvetően más országokra is.
Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!
(MTI)