A globális felmelegedés miatt egyes trópusi régiók emberi életre alkalmatlanná válhatnak
A globális felmelegedés miatt egyes trópusi régiók emberi életre alkalmatlanná válhatnak

A Nature Geoscience szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a klímaválság a bolygó trópusi régióit az emberi élhetőség határai felé tolja, az emelkedő hő- és páratartalom pedig azzal fenyeget, hogy a világ népességének nagy részét potenciálisan halálos állapotokba taszítja.

Ha nem sikerül a kormányoknak megfékezni a globális felmelegedést és az ipari forradalom előttihez képeset 1.5 fokkal magasabb szintre visszaszorítani, az Egyenlítő két oldalán elnyúló trópusi sávon lévő területek melegedésének következményei elérhetik az emberi alkalmazkodás határát.

Az emberek testhőmérséklet szabályozási képessége nagyban függ a környező levegő hőmérsékletétől és páratartalmától is. Az alap testhőmérsékletünk viszonylag stabil 37 fok, míg a bőrünk hűvösebb, hogy segítse a hő kiáramlását a test belsejéből. Ugyanakkor ha a nedves hőmérséklet (a levegő páratartalmának és hőmérsékletének mértéke) 35 fok felé emelkedik, az a bőr hőmérsékletének emelkedésével is jár, emiatt a szervezet nem tudja magát lehűteni az izzadás segítségével, aminek halálos következményei is lehetnek.

Ha nem teljesülnek a párizsi klímacélok, az potenciálisan szörnyű következményekkel járhat az emberiség jelentős hányada számára, ugyanis a világ népességének mintegy 40%-a jelenleg trópusi országokban él. Ez az arány 2050-re a világ népességének felére fog bővülni a régióban lévő fiatalok nagy aránya miatt.

(Guardian)

(fotó: pixabay – Arulonline)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon