Ürge-Vorsatz Diána: A világ remélhetőleg nem áll vissza a környezetromboló szintre
Ürge-Vorsatz Diána: A világ remélhetőleg nem áll vissza a környezetromboló szintre

Az elismert klímakutató adott interjút a járvány után várható fejleményekről, és azt reméli a világ nem áll vissza a környezetrombolás korábbi szintjére.

A Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke szerint a tiszta energiát előállító ágazatok lettek a járványhelyzet nyertesei azzal, hogy komoly mértékben megnőtt a megújuló iránti igény. Ezzel párhuzamosan számos szén- és olajipari beruházást elnapoltak vagy töröltek.

Ezzel együtt bőven van még tennivaló, például fontos lenne a közlekedési igények csökkentése vagy átalakítása, mert a közlekedésből fakadó környezetszennyezés minimalizálását nem az elektromos autók elterjedésétől kell várni, sokkal inkább a közösségi és megosztott közlekedési megoldások széleskörű elterjedésétől.

A CEU professzora arra is felhívta a figyelmet, hogy a járvány alatt lecsökkent szennyezés megtévesztő lehet, hiszen alapvetően abból fakad, hogy leállt a világ. A valódi előrelépések eléréséhez hosszútávú fenntartható kibocsátáscsökkentési stratégiákra és intézkedésekre van szükség. Ebben sokat segíthet az, hogy a járványhelyzet alatt az emberek jelentős része megtapasztalta, milyen az, ha a környezet tiszta, és ezért hajlandóak lehetnek áldozatot is hozni.

A kutatónő szerint biztató látni, hogy az Európai Unió milyen elkötelezett a klímavédelmi célok mellett, és örömteli, hogy ennek a folyamatnak Magyarország is a részese akar lenni. Az új amerikai elnökkel kapcsolatban pedig hozzátette, hogy nagy lökést adhat a klímavédelemnek az Egyesült Államok visszatérése a párizsi egyezményhez.

A teljes interjút az azuzlet.hu-n lehet megtalálni.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon