A globális felmelegedés növeli a vesekő kockázatát
A globális felmelegedés növeli a vesekő kockázatát

Egy új tanulmány szerint az éghajlati válság miatt emelkedő hőmérséklet a veseköves emberek számának növekedéséhez fog vezetni.

A kutatók két éghajlati forgatókönyv alapján becsülték meg a hőség és a páratartalom okozta vesekőbetegségek emelkedését az évszázad végére Dél-Karolinában – abban az Egyesült Államok délkeleti részén fekvő államban, ahol jelenleg az átlagosnál magasabb az előfordulási arány.

A Philadelphiai Gyermekkórház kutatói szerint az esetek száma 2,2 % és 3,9% között fog növekedni attól függően, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása a jelenlegi ütemben folytatódik-e, vagy egy köztes szintre csökken, ami mindkét esetben az egészségügyi költségek hatalmas növekedéséhez vezet.

A veseköveket a vizeletben kialakuló kemény ásványi anyagok (főként kalcium) lerakódása okozza, amely rendkívül fájdalmas, mikor áthalad a húgyutakon.

Az étrend és az életmódbeli változások is hozzájárultak a betegség gyakoribbá válásához, de a kutatások kimutatták, hogy a magas környezeti hőmérséklet növeli a kockázatot. A vesekő miatt orvoshoz fordulók száma a nagyon meleg napokat követően emelkedik, amikor a kiszáradás kockázata megsokszorozódik.

Az éghajlatváltozással kapcsolatban nem gyakran beszélünk az emberi szervezetre gyakorolt hatásról, pedig a bolygó felmelegedése jelentős hatással lesz az egészségre” – mondta Gregory Tasian, a Chop gyermekurológus szakorvosa, a Scientific Reports című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Forrás (theguardian)

search icon