Egy új tanulmány szerint az éghajlatváltozás már évtizedek óta visszafogja az élelmiszertermelést, a csökkenésre pedig alig hat a mezőgazdasági technológiák fejlesztése.
A Cornell Egyetem kutatói által készített tanulmányt az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma támogatta. A kutatás jelentőségét az adja, hogy most vizsgálták elsőként ilyen széles időskálán és globális kitekintéssel a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatását.
Egyik legfontosabb megállapításuk szerint az 1960-as évek óta az élelmiszertermelés növekedésének 21%-a elveszett. Ez nagyjából egyenértékű az elmúlt hét évben realizálódott növekedéssel.
A termelékenység növekedését ért károk nem egyenlően oszlottak meg az egyes országok és régiók között. A melegebb illetve trópusi területek sokkal nagyobb kárt szenvedtek.
–mondta Ariel Ortiz-Bobea a tanulmány egyik szerzője
A tanulmánynak különös aktualitást ad az, hogy az ENSZ Világélelmezési Programja szerint katasztrófa közeleg, mert jelenleg világszerte 34 millió ember van az éhezés küszöbén. A szakértők szerint a klímaváltozás az éhezés előretörésének egyik fő mozgatórugója.
A kutatók aggodalmaiknak is hangot adtak a mezőgazdaság mai helyzetét illetően. Úgy látják, hogy jelenleg napjaink kihívásaival küzdenek a gazdálkodók, pedig már arra kellene készülni, ami jönni fog.