Az emelkedő hőmérséklet a fotoszintézist is befolyásolhatja?
Az emelkedő hőmérséklet a fotoszintézist is befolyásolhatja?

Az mezőgazdasági növényekkel foglalkozó tudósok egyre többször foglalkoznak azzal, hogy milyen hatást gyakorolhat a szén-dioxid-szint emelkedése a növényekre, azonban a kérdés megválaszolását nagyban nehezíti, hogy közben a melegedéssel is kalkulálni kell.

Egy nemrég a Journal of Experimental Botany című folyóiratban megjelent írás azt vizsgálta, hogy a magasabb hőmérséklet hogyan befolyásolja a növények fejlődését és életképességét. A kérdés azért érdekes, mert csupán a légköri szén-dioxid-szintet vizsgálva az eredmények azt mutatják, hogy az üvegházhatású gáz magasabb koncentrációja alapvetően kedvezően hat a növények fejlődésére.

A világ döbbenetes sebességgel melegszik, a globális modellekből pedig tudjuk, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedése fokonként 3-7%-is veszteséget okozhat a négy fő növény termésmennyiségében.

– mondta Amanda Cavanagh, a cikk egyik szerzője

A túlzott hőhatás viszont csökkentheti a fotoszintézist segítő enzimek hatékonyságát, ezzel együtt rontja a növények szén-dioxid felvételét is. Ez a hatás a teljes ökoszisztémára komoly terhet róhat. A kutatók szerint a kérdés igen összetett, amiben az is fontos lehet, hogy az egyes növények mennyire képesek alkalmazkodni a magasabb hőmérsékletekhez.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(enn.com)

search icon