A klímaváltozás veszélyezteti az erdők szénfelvételét a magas levélhőmérséklet miatt
A klímaváltozás veszélyezteti az erdők szénfelvételét a magas levélhőmérséklet miatt

Az Oregoni Állami Egyetem által végzett új tanulmány szerint az erdei lombkoronák levelei nem képesek lehűlni a környező levegő hőmérséklete alá, ami valószínűleg azt jelenti, hogy a fák a melegebb, szárazabb éghajlaton nem viselik majd el a káros hőmérséklet-emelkedést és nem lesz lehetőségük szén-dioxidot felvenni a légkörből.

A több egyetem és kormányzati ügynökség kutatóit tömörítő nemzetközi együttműködés eredményei ellentétben állnak a tudományos közösségben uralkodó elmélettel, amely szerint a lombkoronalevelek képesek a fotoszintézishez – vagyis ahhoz a folyamathoz, amelynek során a zöld növények a napfényből és a szén-dioxidból táplálékot állítanak elő – optimális tartományon belül tartani a hőmérsékletet.

Chris Still, az OSU Erdészeti Főiskola vezető szerzője szerint a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban ma közzétett kutatás fontos a növények éghajlatváltozásra adott válaszainak megértéséhez és előrejelzéséhez, és megjegyezte, hogy több tanulmány szerint a világ számos erdeje közelít a szénfelvétel termikus határához.

A korlátozott levélhomeotermia néven ismert hipotézis szerint a levelek funkcionális tulajdonságok és fiziológiai válaszok kombinációja révén képesek a nappali hőmérsékletet a fotoszintézis szempontjából legjobb hőmérséklet közelében és a számukra káros hőmérséklet alatt tartani

– mondta Still.

Elmondása szerint a leveleknek 25 vagy 30 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten a levegő hőmérséklete alá kell hűlniük. Ez az elmélet azt is jelenti, hogy az éghajlat felmelegedésének az erdőkre gyakorolt hatását a levelek hűtési reakciója részben enyhíti. Still és munkatársai hőkamerás képalkotással vizsgálták a lombkorona leveleinek hőmérsékletét számos jól felszerelt észak- és közép-amerikai helyszínen – a panamai esőerdőtől a coloradói magaslati fák vonaláig -, és megállapították, hogy a lombkorona levelei nem hűlnek le következetesen a nappali levegő hőmérséklete alá, vagy nem maradnak egy szűk hőmérsékleti tartományban, ahogy azt a korlátozott levélhomeotermia elmélet megjósolja.

A tanulmány kimutatta, hogy a lombkoronalevelek gyorsabban melegednek, mint a levegő, a nap nagy részében melegebbek, mint a levegő, és csak a délután közepén vagy végén hűlnek a levegő hőmérséklete alá. A jövőbeni klímamelegedés valószínűleg még magasabb lombkorona levélhőmérsékletet eredményez, ami negatívan hatna az erdők szénkörforgására és növelné az erdőpusztulás kockázatát – állítják a tudósok.

(Forrás: enn.com)

search icon