A klímaváltozástól való félelem miatt kevesebben vállalnak gyereket
A klímaváltozástól való félelem miatt kevesebben vállalnak gyereket

Az emberek 65 százaléka szerint az éghajlatváltozás nagyon komoly probléma – ez a legmagasabb érték, amióta 2002-ben elkezdték a felmérést. A szám jelentősen emelkedett 2014 óta is, amikor 45 százalék mondta azt, hogy az éghajlatváltozás veszélye nagyon komoly.

A GlobeScan új felmérése szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos növekvő aggodalmak számos kulcsfontosságú megfontolást befolyásolnak, köztük a gyermekvállalás mellőzéséről szóló döntést is.A 31 országban, köztük az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Dél-Koreában, Egyiptomban, Törökországban, Hongkongban, Indiában és Thaiföldön végzett új kutatás szerint a felmelegedő éghajlat fenyegető veszélyei hatással vannak az életben hozott főbb döntésekre, köztük arra is, hogy családot alapítsunk-e vagy sem.

A változó éghajlattal kapcsolatos aggodalmak immár személyes jellegűek: 37 százalékuk mondta, hogy a klímaváltozás nagymértékben érinti őket egyénileg – ez a szám a 2020-as 31 százalékhoz képest emelkedett.

A megkérdezettek 40 százaléka mondta, hogy a klímaváltozás az egyik fő oka annak, hogy kerüli a gyermekvállalást. A 30 év alattiak esetében ez a szám 44 százalékra ugrott. Konkrétan azok, akik azt mondták, hogy elkerülik a családalapítást, azt is elmondták, hogy személyesen érinti őket az éghajlatváltozás. A három legfontosabb éghajlati probléma a szélsőséges hőség, az élelmiszerárak növekedése és az aszály.

Néhány muzulmán ország, például Indonézia kilógott a sorból, ahol csak 18 százalék mondta azt, hogy az éghajlat miatt kerülné a gyermekvállalást. Egyiptomban, Törökországban és Indiában azonban a muszlim lakosság ellenére magasabbak voltak az arányok. Egyiptomban 61 százalék, Törökországban 54 százalék, Indiában pedig 52 százalék.

Az eredmények a világ legszegényebb népességére gyakorolt hatás tekintetében is konszenzust mutatnak: a megkérdezettek 85 százaléka mondta azt, hogy szerintük a szegényeket érinti leginkább az éghajlatváltozás. Az Egyesült Államokban azonban ez a szám a legalacsonyabb, 74 százalékuk értett egyet.

Az éghajlatváltozásnak ezek a személyes hatásai, ahogy növekednek, egyértelműen hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek úgy érzik, hogy a jövő kevésbé lesz pozitív, mint most, és félnek attól, hogy gyermekeik egy olyan világban fognak születni, amelyet a szélsőséges időjárás és annak következményei, például az élelmiszer-biztonság hiánya sújt

 – mondta Chris Coulter, a GlobeScan vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

A Fidelity Investments által az év elején közzétett tanulmány szerint az ezredfordulósok és a Z generáció 45 százaléka azt állítja, hogy nem tervezi a nyugdíjas éveit, mivel az olyan problémák, mint az éghajlatváltozás, fenyegetik a jövőjét. Ennek a csoportnak a nyugdíjazás nagyon messzinek tűnik, és sokkal közvetlenebb aggodalmaik vannak – mondta Rita Assaf, a Fidelity Investments nyugdíjazásért felelős alelnöke egy nyilatkozatban.

(forrás: greenqueen.com)

search icon