Sokat tesznek a klímaválság ellen a magyarok, de nem eleget
Sokat tesznek a klímaválság ellen a magyarok, de nem eleget

A környezetvédelem és a zöldebb jövő megvalósítása kis lépésekben, a mindennapokban kezdődik legtöbbünk számára. Ehhez fontos lenne a berögződött szokásokat megváltoztatni, és élni az új lehetőségekkel is.

A Pulzus Kutató által a napi.hu számára készített közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a magyarok számára fontos a fenntarthatóság, de nemenként, korcsoportonként és iskolázottságtól függően máshogy állnak a kérdéshez.

A kutatás egy 1000 fős reprezentatív mintán vizsgálta, hogy mit teszünk a klímaváltozás ellen. Az adatokból az derül ki, hogy a legtöbben (76%) a szelektív hulladékgyűjtésben vesznek részt, de szintén sokan jelölték meg a felesleges vásárlások elkerülését (64%) is.

Sokszor írtunk már mi is arról, hogy az egyik legnagyobb hatású, a hétköznapokban megvalósítható fenntarthatósági lépés az étrendünk átalakítása. Ebben nem sajnos nem jeleskedünk még, a válaszadók csupán 8%-a étkezik klímabarát módon. Az arány a nőknél, az időseknél, a felsőfokú végzettségűeknél ennél magasabb, utóbbi csoportnál több mint a duplája (17%).

Sokan válaszolták, hogy ügyelnek az egyszer használatos termékek elkerülésére (53%) és a környezetbarát közlekedésre is sokan mondanak igent (42%). Általánosságban elmondható, hogy a nők közül többeknek fontos a klímaváltozás elleni cselekvés, és az is, hogy a 60 évnél idősebbek tesznek a legtöbbet.

Persze egy ilyen kutatásból messzemenő következtetéseket kár levonni, de az megállapítható, hogy sokan törekednek a fenntarthatóbb életre, ahogy az is, hogy van még mit tennünk.

search icon