Középiskolások számára hirdetnek energiatudatossági versenyt
Középiskolások számára hirdetnek energiatudatossági versenyt

Nemcsak a diákok, hanem felkészítő tanáraik és az iskolák is komoly díjazásban részesülhetnek egy új energiahatékonysági és fenntarthatósági versenysorozaton, amelynek célja az energiatudatosság népszerűsítése a fiatalok körében. A csapatversenyre 2024. február 23-ig regisztrálhatnak a középiskolai diákok.

Az OPUS ENERGETIKA kiemelt célja a fiatalok energiatudatosságának növelése, ezen belül is a középiskolás korosztály edukációja. Ennek egyik eszköze ─ immár második éve ─ az OPUS TITÁNOK verseny, amely interaktív köntösben, izgalmas, újszerű és kreatív módon segít bővíteni a diákok ismereteit a fenntarthatóságról.

A versenysorozat keretében 9., 10., 11. és 12. évfolyamos diákok tehetik próbára az energetikával és fenntarthatósággal kapcsolatos tudásukat. A három diák és egy tanár összetételű csapatok három fordulón keresztül bizonyíthatják problémafelismerési és -megoldási készségeiket, kreativitásukat. Azok a fiatalok is nevezhetnek a versenyre, akik tavaly már részt vettek a megmérettetésen, de az esélyegyenlőség jegyében ezt új csapatösszetétellel, valamint új témával tehetik meg.

A diákok feladata, hogy azonosítsanak egy környezetvédelmi, fenntarthatósági problémát a környezetükben, azt kreatív közösségi médiás poszt készítésével, korrekt szakmai tartalommal bemutassák, majd keressenek rá egy ötletes megoldást. A teljesítés során tudományos ismereteiket, kritikus gondolkodásukat és művészi érzéküket egyaránt kamatoztathatják. A döntőbe jutó csapatok egy kétnapos, izgalmas szakmai rendezvényen saját készítésű makettel és prezentációval mutathatják be a kiválasztott problémát és annak megoldási javaslatát a szakemberek számára.

A középiskolásoknak érdemes próbára tenni a tudásukat, hiszen amellett, hogy a legjobb három csapatra, felkészítő tanáraikra és iskoláikra is többszázezer forint értékben várnak nyeremények, a részvétel ingyenes, és a döntőbe jutó csapatok kétnapos szakmai rendezvényének részvételi költségeit is a szervezők állják.

A csapatversenyre 2024. február 23-ig regisztrálhatnak a középiskolás diákok. A jelentkezés egy kvíz kitöltésével lesz teljes, amely egyben az első forduló is a versenyben.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: Whitedog Media
Kiemelt kép: Canva

search icon