A következő tanévtől már fenntarthatóságot is lehet tanulni a középiskolákban
A következő tanévtől már fenntarthatóságot is lehet tanulni a középiskolákban

Sok középiskolában már ősztől választható tantárgy lehet a fenntarthatóság, az első 9-10. osztályosoknak szóló tankönyvek már el is készültek, a jövőben pedig még több korcsoportra kiterjesztenék a lehetőséget.

A kezdeményezés ötletgazdája az a PontVelem Nonprofit Kft, amely már évek óta szervezi az iskolákban a Fenntarthatósági Témahetet. Az M1 Kék Bolygó című műsorában elhangzott, hogy a környezeti nevelést már egészen kis korban érdemes elkezdeni.

A műsorban arról is szó esett, hogy sok iskolában már most is nagy hangsúlyt fektetnek erre. Például a budakeszi Széchenyi István Általános Iskolában folyamatos a szelektív hulladék-, papír- és elemgyűjtés, de még az iskola körüli zöldítési programok is részét képezik a diákok mindennapi életének, azzal együtt, hogy itt ősztől még nem lesz lehetőség az új tantárgy felvételére.

Itt nem csak egy tankönyvről beszélünk, hanem egy taneszköz csomag fejlesztésről. Ami az egész hátterét biztosító kerettantervből, egy tankönyvből, egy munkafüzetből és egy pedagógusoknak szóló módszertani útmutatóból áll. Az egész mellé pedig egy e-learninges anyagot is fejlesztünk, egy 30 órás akkreditált pedagógus képzéssel.

-mondta Matolcsy Miklós a PontVelem vezetője

A tananyag heti egy órában oktatható, és a tanév során összefoglalja a gyerekek már meglévő ismereteit, rendszerbe helyezi és kiegészíti, miközben rávilágít az összefüggésekre. A tankönyv fókusza egyébként a környezeti fenntarthatóság, de a témakör társadalmi és gazdasági kérdései is szerepelnek, megjelenítve olyan mindennapi témákat is, mint a divat vagy az egészség.

Az Áder János köztársasági elnök által létrehozott Kék Bolygó Alapítvány fontos szerepet játszott a fenntarthatósági tankönyvek megalkotásában, ez pedig már a sokadik együttműködésük a Fenntarthatósági Témahetet működtető szervezettel.

(hirado.hu)

search icon