Áder János: “Ébresztő, élj ökosan”
Áder János: “Ébresztő, élj ökosan”

Áder János nyitóelőadásával indult ma az 5. Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét. Az iskolák ezen a héten kapcsolódhatnak be az országos programokba. A kiemelt témákban, mint például az energiahatékonyság, klímavédelem, egészségnevelés tanítási órákat, foglalkozásokat is szervezhetnek. A Témahét célja, hogy a fenntarthatóság üzenetét a pedagógusokon és diákokon keresztül közvetítse az egész társadalom felé.

Az államfő szerint mindannyian érezhetjük, hogy valami megváltozott a környezetünkben. A katasztrófák sorából kiemelte a sok millió hektárt letaroló tűzvészeket, az árvizeket, esőzéseket. Kitért még a hőségrekordokra az északi sarkkörön túl, az évekig tartó aszályokra, a kihaló állat- és növényfajokra és az éhínséget hozó sáskajárásokra. Emellett a klímaváltozás társadalmi vonatkozásairól is szót ejtett: a természeti katasztrófák számos országban élelmiszerhiányt okozhatnak, az éhínségek pedig társadalmi feszültségekhez, politikai bizonytalanságokhoz vezethetnek. Ezért indokoltnak látja az ENSZ főtitkára, António Guterres igényét, aki 200 milliárd dollár segélyt kért a fejlett országoktól.

Az államfő kiemelte az ember által kibocsátott üvegházhatású gázok problematikáját, melyet összefüggésbe hozott az emberiség energiafogyasztásával. Az energiaigény növekedésében mind a földi, mind a légi közlekedésnek is jelentős szerepe van.

Áder János elárulta, hogy klímakatasztrófától tart, amelynek az elkerülése érdekében a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a dekarbonizáció a legfontosabb feladat. Fontosnak és sürgetőnek tartja, hogy a fosszilis energiákat megújuló energia-erőforrásokkal váltsák fel.

Állítása szerint ennek az érdekében zárja be Magyarország az utolsó nagy szénerőművet, a Mátrai Hőerőművet. Ezen kívül többszörösére növeli a naperőművi kapacitást, az atom- és napenergia segítségével pedig már tíz év múlva eléri, hogy az országban megtermelt áram 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen.

Az államfő a volt amerikai elnököt, Barack Obamát is idézte: a mostani generáció az első, amelyik a saját bőrén érzi a klímaváltozás következményeit és az utolsó, amely még tehet ellene.

(index.hu)

search icon