Bizonyos betegségek hiánya arra utal, hogy az angolszászok étrendje sokkal inkább növényi alapú volt, mint azt gondolnánk.
Ha egy középkori lakomát képzelünk el, valószínűleg sok-sok húst látunk magunk előtt. Királyok, királynők, lordok és lovagok, akik a sült malacot, galambot, fácánt és birkát sörrel és borral mossák le. Ezek a húsos lakomák a kora középkorban valóban léteztek. Az új kutatások azonban azt mutatják, hogy az angolszászok az idő fennmaradó részében valószínűleg sokkal rugalmasabban viszonyultak az ételekhez – igen, még a királyok is.
A Cambridge-i Egyetem kutatói nemrégiben több mint 2000 csontvázat elemeztek, hogy kiderítsék, milyen étrendet követtek az emberek ebben az időszakban. A társadalmi rang megítéléséhez azt nézték, hogy milyen sírmellékletekkel, és hol temették el a halottakat. Arra a következtetésre jutottak, hogy még a társadalom leggazdagabb és legbefolyásosabb tagjai is túlnyomórészt vegetáriánus étrendet követtek.
Dr. Sam Legget bioarcheológus vezette a tanulmányt. Kifejtette, hogy bár a lakomákon bőségesen volt hús (amit a királyi ételjegyzékek vizsgálatából tudnak), de nem ez volt jellemző az év minden napján. „Bizonyítékot találtunk volna a csontokban a fehérjefeleslegre és az olyan betegségek jeleire, mint a köszvény. De semmi ilyet nem láttunk.” – magyarázta Legget.
A múltban a köszvényt „a királyok betegségének” nevezték (valószínűleg a drága ételek és italok miatt, amelyek súlyosbították a tüneteket). Az angolszászoknál azonban nem ez volt a helyzet. „Az izotópos bizonyítékok arra utalnak, hogy az étrend ebben az időszakban sokkal hasonlóbb volt a társadalmi csoportok között, mint ahogyan eddig hittük” – mondta.
A kutatások szerint az állati eredetű termékek csökkentett fogyasztása enyhítheti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat, és csökkentheti a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kockázatát napjainkban is.
Forrás (plantbasednews.org)