A középkori királyok nagyrészt vegetáriánusok voltak egy új tanulmány szerint

A középkori királyok nagyrészt vegetáriánusok voltak egy új tanulmány szerint
A középkori királyok nagyrészt vegetáriánusok voltak egy új tanulmány szerint

Bizonyos betegségek hiánya arra utal, hogy az angolszászok étrendje sokkal inkább növényi alapú volt, mint azt gondolnánk.

Ha egy középkori lakomát képzelünk el, valószínűleg sok-sok húst látunk magunk előtt. Királyok, királynők, lordok és lovagok, akik a sült malacot, galambot, fácánt és birkát sörrel és borral mossák le. Ezek a húsos lakomák a kora középkorban valóban léteztek. Az új kutatások azonban azt mutatják, hogy az angolszászok az idő fennmaradó részében valószínűleg sokkal rugalmasabban viszonyultak az ételekhez – igen, még a királyok is.

A Cambridge-i Egyetem kutatói nemrégiben több mint 2000 csontvázat elemeztek, hogy kiderítsék, milyen étrendet követtek az emberek ebben az időszakban. A társadalmi rang megítéléséhez azt nézték, hogy milyen sírmellékletekkel, és hol temették el a halottakat. Arra a következtetésre jutottak, hogy még a társadalom leggazdagabb és legbefolyásosabb tagjai is túlnyomórészt vegetáriánus étrendet követtek.

Dr. Sam Legget bioarcheológus vezette a tanulmányt. Kifejtette, hogy bár a lakomákon bőségesen volt hús (amit a királyi ételjegyzékek vizsgálatából tudnak), de nem ez volt jellemző az év minden napján. „Bizonyítékot találtunk volna a csontokban a fehérjefeleslegre és az olyan betegségek jeleire, mint a köszvény. De semmi ilyet nem láttunk.” – magyarázta Legget.

A múltban a köszvényt „a királyok betegségének” nevezték (valószínűleg a drága ételek és italok miatt, amelyek súlyosbították a tüneteket). Az angolszászoknál azonban nem ez volt a helyzet. „Az izotópos bizonyítékok arra utalnak, hogy az étrend ebben az időszakban sokkal hasonlóbb volt a társadalmi csoportok között, mint ahogyan eddig hittük” – mondta.

A kutatások szerint az állati eredetű termékek csökkentett fogyasztása enyhítheti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat, és csökkentheti a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kockázatát napjainkban is.

Forrás (plantbasednews.org)

search icon