A Chimborazo a kialudt vulkánok csimborasszója!

A Chimborazo a kialudt vulkánok csimborasszója!
A Chimborazo a kialudt vulkánok csimborasszója!

Mindenki hallotta már a csimborasszó kifejezést, de kevesen tudják, pontosan honnan származik. A jelentése inkább megvan: valaminek a tetőfoka, csúcsa, meghaladhatatlan pontja. Na, de hogy jön ide egy rég szunnyadó dél-amerikai vulkán?

A Föld legmagasabb hegye

Sokáig nem a Mount Everestet tartották a bolygónk legmagasabb pontjának, hanem a mai Ecuador területén található 6267 méter magas Chimborazo csúcsát. A nagy nyolcezresek ismeretében felmerülhet a kérdés, hogy ez miként lehetséges? Hát úgy, hogy Földünk, bár tökéletesen gömbölyűnek gondoljuk, teljesen mégsem az.

Az ecuadori Chimborazo
Forrás: canva.com

Az Egyenlítő vidékén a Föld átmérője nagyobb, mint a Himalája vidékén, a Chimborazo pedig mindössze 1 fokra található tőle. Így – bár a tengerszint feletti magasságban valóban az Everest a győztes – ha a Föld középpontjához viszonyítunk, a legtávolabbi pont az ecuadori rétegvulkán csúcsa lesz. Nem is kevéssel: ebben az összevetésben 2 072 méterrel magasabb a Chimborazo.

Érdekesség, hogy a legmagasabb hegy sem a Csomolungma. Ezt a versenyt 10 210 méteres magasságával a hawaii Mauna Kea nyeri, amely a Csendes-óceán mélységeiben található talapzatától nyúlik ilyen szédítő magasságba, igaz a tengerszinttől csupán 4 207 méterre magasodik.

A csimborasszó szó

A bizonyos számítások szerint a világ legmagasabb hegycsúcsának számító Chimborazo nevének eredetével kapcsolatban több elmélet is létezik. Az biztos, hogy az elnevezés a kecsua nyelvből származik, a számos dialektus és a homályba vesző legendák miatt viszont kérdéses, hogy az eredeti jelentés mit takar.

Egyes értelmezések szerint neve utal a hóra, illetve a jégre. Ez nem véletlen, hiszen a hegy látványát meghatározzák a gleccserei. Sajnos a klímaváltozás miatt az Andok többi gleccseréhez hasonlóan ezek is visszaszorulóban vannak, ami többek között azért is komoly probléma, mert a vulkán környékén található települések vízellátásában fontos szerepe van a gleccserfolyásoknak.

Borítókép: canva.com


Különféle természeti jelenségekről is szó volt a 2023 őszén megrendezett Planet Budapest Fenntarthatósági Expón. Amellett, hogy a szakmai előadások nagy része valamilyen formában foglalkozott a klímaváltozással, a Your Planet című interaktív kiállításon többek közt a vulkánkitörésekről is szó esett.

search icon