A légszennyezettség visszafordíthatatlan látásromlást okozhat
A légszennyezettség visszafordíthatatlan látásromlást okozhat

Egy nagyszabású kutatás az Egyesült Királyságban kimutatta, hogy a levegőszennyezés kismértékű növekedése összefügg az életkorral járó makuladegeneráció okozta visszafordíthatatlan látásromlás magasabb kockázatával.

A tanulmány megállapította, hogy az apró szennyező részecskéknek való kitettség kismértékű növekedése 8%-kal növelte az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatát, míg a nagyobb szennyező részecskék és a nitrogén-dioxid kismértékű változásai a retina károsodásának 12%-kal magasabb kockázatához vezetnek.

A kutatók ezt többek közt azzal is indokolják, hogy a szemekben különösen magas a véráramlás, ami nagyon kiszolgáltatottá teheti őket a belélegzett, majd a véráramba bekerült apró részecskék által okozott károkkal szemben. Egy korábbi tanulmány már talált kapcsolatot a szennyezett levegő és a zöldhályog (más néven glaukóma) között, és feltételezik a szürkehályoggal való kapcsolatot is.

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció a vakság vezető oka a magas jövedelmű országokban élő 50 év felettiek körében, és világszerte mintegy 200 millió ember él ezzel a betegséggel.

(Guardian)

search icon