A leromlott trópusi erdők meglepően gazdag vadvilággal bírnak
A leromlott trópusi erdők meglepően gazdag vadvilággal bírnak

Bár jóval ritkásabbak, mint az idős erdők, a Borneón található, fakitermelés alatt álló trópusi erdők mégis gazdagabbak növény- és állatvilágban. Ez derül ki egy új tanulmányból, amely az ilyen emberi tevékenység által leromlott erdők olajpálma-ültetvényekké való átalakítása ellen érvel.

A tanulmány a borneói fák növekedésére vonatkozó adatokat 248 állatfaj méretére és táplálékfelvételére vonatkozó adatokkal vetette össze, amihez a vadon élő állatok éjjel-nappal történő megfigyelésére volt szükség. Az elkészült tanulmányt a Nature című folyóiratban tették közzé.

Nem számítottunk arra, hogy a kivágott erdők ökológiailag ennyire élénkek lesznek

 – mondta Yadvinder Malhi, az Oxfordi Egyetem ökológusa, a tanulmány vezető szerzője egy nyilatkozatban.

A kutatás intenzív ütemben folyt. Kora reggel az ornitológusok a madarakra figyeltek, míg az estéket azzal töltötték, hogy denevéreket fogtak speciális csapdákkal. Eközben a nyomkövető kamerák és a ketreccsapdák 77 000 éjszakán át együttesen szolgáltattak szükséges információkat a titokzatos állatokról, a fakopáncsoktól kezdve a medvéken át az elefántokig.

A kutatók megállapították, hogy a kivágott erdők gazdagabb fajkészletet tartanak fenn, mint az idős erdők, és még nagyobb mértékben, mint az olajpálma-ültetvények. És bár az idős erdők létfontosságú szén-dioxid-elnyelőnek számítanak, a tanulmány szerint az állatok a kivágott erdőkben összesen több táplálékot fogyasztanak, mint az idős erdőkben.

Az olajpálma-ültetvényeken az energiaáramlás a növényekből az állatokba szinte teljesen összeomlik, különösen a szarvasok, az elefántok és más nagytestű emlősök esetében, amelyeket alig látni ezeken az ültetvényeken.

(Forrás: enn.com)

search icon