A világ központi bankjai finanszírozzák az esőerdők pusztítását
A világ központi bankjai finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az ún. „átbillenési ponton”.

A Bank of England, az amerikai Federal Reserve és az Európai Központi Bank is azon intézmények közé tartozik, amelyek több millió dollár értékben vásároltak olyan vállalatok által kibocsátott kötvényeket, amelyek kapcsolatban állnak az erdőirtással és a földrablással – derül ki a Global Witness jogvédő csoport által közzétett Bankrolling Destruction című jelentésből.

Mindezt annak ellenére, hogy mindhárom központi bank ismételten nyilvános nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás milyen kockázatokat jelent a pénzügyi stabilitásra és a hosszú távú gazdasági növekedésre nézve.

A bankok nagyvállalatok által kibocsátott vállalati kötvényeket vásárolnak, hogy megpróbáljanak likviditást juttatni a pénzügyi piacokra, amikor a magánszektor vonakodik hitelezni. Az eszközvásárlási programok néven ismert intézkedések célja, hogy csökkentsék a vállalatok hitelfelvételi költségeit, és a világjárvány idején széles körben alkalmazták őket a gazdaságok megerősítésére.

Mivel ezeket a programokat az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak kormányai garantálják, ez azt jelenti, hogy az adófizetők ezeken a területeken akaratlanul is olyan vállalatokat támogatnak, amelyek részt vesznek az Amazonas és más esőerdők pusztításában

 – olvasható a jelentésben. A jelentés megnevezi a Cargill, Inc., az Archer-Daniels-Midland Company (ADM) és a Bunge Ltd Financial Corp, a Brazíliában működő három legnagyobb agrár-üzleti konglomerátumot. Mindhárom vállalatot korábban már vádolták visszaélésekkel.

A Global Witness jelentésében szereplő vádakkal kapcsolatban a Cargill azt mondta, hogy elkötelezett az erdőirtás és az erdőátalakítás megszüntetése mellett a mezőgazdasági ellátási láncainkban, a Bunge pedig kijelentette, hogy elkötelezett a helyi vagy globális piacokon az összes szabályozás betartása mellett, valamint a saját szigorú társadalmi-környezeti politikánk betartása mellett. Az ADM nem válaszolt a megkeresésekre.

A Global Witness szerint a Federal Reserve leállította kötvényvásárlási programját, a Bank of England pedig ebben a hónapban kezdi meg ugyanezt a folyamatot. Az Európai Központi Bank eközben azt mondta, hogy célja, hogy fokozatosan dekarbonizálja vállalati kötvényállományát, a Párizsi Megállapodás céljaival összhangban lévő úton. A Global Witness szerint azonban a brit és az uniós bankok elutasítása, hogy közzétegyék a vállalatokban lévő részesedésük értékét, az átláthatóság hiányát teremtette meg.

A magán pénzügyi szektor felügyelőiként a központi bankoknak példát kell mutatniuk, és az éghajlatváltozással kapcsolatos megközelítésük részeként kifejezett erdőirtásmentes politikát kell elfogadniuk, beleértve az erdőirtással kapcsolatos kötvényekből való kivonulást, valamint az erdőirtás és a biológiai sokféleség csökkenése által a pénzügyi stabilitásra jelentett fenyegetés fokozottabb vizsgálatát

 – áll a jelentésben.

A tudósok és az őslakos szervezetek szeptember elején kiadott jelentése szerint az Amazonas 26%-át már kivágták, és egyes részein már átlépték a fordulópontot, ahonnan kezdve a korábban buja erdők visszafordíthatatlanul száraz szavannává válnak.

Ez a jelentés rávilágít arra, hogy a központi bankoknak meg kell vizsgálniuk portfólióikban az erdőirtásnak való kitettségüket. 2022 valóban az az év, amikor a központi bankok felismerték a természeti kockázatot, mint az intézményeket fenyegető veszélyt. Eddig az energiaszektoron volt a hangsúly, de ez egy újabb jelzés arra, hogy az erdőirtást és a földhasználatot az éghajlatvédelmi forgatókönyvek középpontjába kell helyezni.

 – mondta Nick Robins, az LSE fenntartható finanszírozás professzora.

(forrás: The Guardian)

search icon