A napelemek úsznak egyet
A napelemek úsznak egyet

Mivel az országok a gazdaságaik szén-dioxid-mentesítésére törekszenek, és sok helyen nincs elég földterület, az úszó napelemparkok fontos új lehetőséget kínálnak.

Egyes becslések szerint az országok földterületük 0,5-5 százalékát kellene napelemek céljára fordítaniuk ahhoz, hogy gazdaságuk 2050-re teljesen szén-dioxid-mentessé váljon. Ahol a terület szűkös, ott ez feszültséget okozhat a gazdálkodókkal, a természetvédőkkel és más csoportokkal a földhasználat miatt.

Erre a problémára az úszó napelemek jelentenek megoldást. Bár még nem gyakoriak, az úszó elemek, más néven floatovoltaikus rendszerek világszerte egyre népszerűbbek, különösen Ázsiában.

2022. augusztus 17-én a Landsat 9 műholddal működő Operational Land Imager-2 (OLI-2) képet készített egy új úszó napelemes rendszerről a kínai Shandong tartományban található Dezhou közelében lévő víztározón. A 320 megawattos projekt a város gazdaságának dekarbonizációját célzó törekvés része, és 2022-ben a világ legnagyobb úszó napelemes projektjei közé tartozik.

Az amerikai Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium (NREL) egyik kutatócsoportja szerint az úszó napenergia számos előnnyel jár. Az úszó napelemek hűvösebbek maradnak és hatékonyabban működnek a vízben. Segítenek megakadályozni a víz elpárolgását, és az árnyékolással pedig segíthetnek a nemkívánatos algavirágzás minimalizálásában. Sok víztározó található városok közelében, így könnyebben bekapcsolhatóak lennének a városi hálózatba, mint a sivatagokban lévő távoli naperőművek.

Forrás (enn.com)

search icon