A rövidlátók aránya 80% fölé emelkedett
A rövidlátók aránya 80% fölé emelkedett

Egyes országokban 80% fölé emelkedett a rövidlátók aránya alig 30-40 év alatt. Első sorban a gyerekek körében tapasztalható nagyfokú romlás, mely aggasztó a szülök és orvosok számára.

Távol-Kelet és Szingapúr az elrettentő példa, a jómód, az oktatás és a technikai fejlődés révén majdnem az összes egészségügyi mutató javult, kivéve a rövidlátás. Szingapúr ma a világ „rövidlátó fővárosa” ugyanis a teljes fiatal felnőtt lakosság 80%-a rövidlátó. Mivel a szemromlás egyre fiatalabb korban kezdődik, újabb 30-40 év múlva jó eséllyel az egész társadalom szemüveges lesz.

Nem csak Ázsiában van jelen a probléma

Az Egyesült Államokban a lakosság 40%-a rövidlátó, holott 1971-ben még csak 25%-nak voltak látásproblémái. De szinte ugyan ezeket a számokat produkálja a kontinensünkről Anglia is.

Kína fejlett, városias területein még rosszabb az arány, előfordul 84-97%-os romlás a fiatalok körében. Ami azt jelenti, hogy 2050-re a világ lakosságának 50%-a küzd majd rövidlátással.

Mondhatjuk, hogy a modern orvostudománynak köszönhetően a probléma gyorsan orvosolható egy szemüveggel. De a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a rövidlátás nem jóindulatú elváltozás, a látásromlás a vakság egyik vezető oka.

Képernyő, telefon és olvasás

Nem kell szemészorvosnak lennünk ahhoz, hogy megtippeljük mi okozza a problémát. Szomorúan hangzik, de egyfelől az oktatás a hibás. Az olvasás leterheli a fiatal, még fejlődő szemet és károsíthatja. De ne fogjuk a könyvekre a dolgot, igazán nagy veszélyt az jelenti, hogy a fiatal korosztály képviselői szabadidejükben is sötét, villanyfényes helyen, közelről néznek monitort vagy telefon képernyőt. A szemnek szüksége van a természetes fényre és a mozgásra.

Legjobb az lenne, ha a gyerekek elszakadnának a digitális eszközöktől, és természetes fényben töltenék az idejüket. Ha erre nincs mód, legalább arra figyeljünk, hogy vigyük ki gyerekünket, és a természetben nyomkodja a telefonját.

forrás: bbc.com

search icon