A Shell a klímavédelem helyett a profitra hajt
A Shell a klímavédelem helyett a profitra hajt

A Shell a részvényesek kifizetéseinek növelése érdekében visszavett az éghajlatváltozással kapcsolatos ígéreteiből. Az olaj- és gázipari óriás bejelentette, hogy az évtized hátralévő részében minden évben csökkenti az olajkitermelést. Ezzel szemben most több tíz milliárd eurós befektetésekkel tervezi felpörgetni a fosszilis tüzelőanyagok kitermelését. A vállalat azzal érvel, hogy a mérleg így is a fenntarthatóság felé billen, mivel korábban már számos környezetvédelmi intézkedést tettek.

A vállalat 2021-es klímavédelmi célkitűzése az volt, hogy az olajtermelést évente 1-2 százalékkal csökkentik. Tavaly a társaság korábbi vezérigazgatója, Ben van Beurden azzal lepte meg az aktivistákat és a befektetőket, hogy 2050-re kitűzte a nettó nulla kibocsátás elérését. Úgy tűnik azonban, hogy a potenciális nyereség – a Shell 2022-ben rekordösszegű, 36 milliárd eurós nyereséget ért el – túl vonzó az új vezérigazgató, Wael Sawan számára.

A Shell most azt állítja, hogy a termelése 2030-ig stabil marad, és 2023 és 2035 között 36,7 milliárd eurót fektet be az olaj- és gáztermelésbe. Ehhez képest csak 9 milliárd euró értékben fektet be az olyan alacsony szén-dioxid-kibocsátású termékekbe, mint a bioüzemanyag, vagy a hidrogénalapú üzemanyagok

– írja cikkében Lottie Limb a euronews.com/green oldalán.

A vezérigazgató a befektetőknek tartott tájékoztatón hangsúlyozta azt a meggyőződését, hogy hosszú távon szükség lesz az olajra és a gázra. Azzal érvelt a klímavédelmi törekvések visszanyesése kapcsán, hogy a vállalat már elérte az évtized hátralévő részére kitűzött termeléscsökkentési céljait, miután 2021-ben eladta a texasi Permian-medencei olajmezőben lévő érdekeltségét. Az érvekés azon alapszik, hogy a Shell az olajkitermelés 2030-ig történő csökkentésére vonatkozó célját nem változtatta meg, csak nyolc évvel a határidő előtt teljesítette.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemtetszését fejezte ki az esettel kapcsolatban. Az IEA már korábban is figyelmeztetett arra, hogy az új olaj- és gázmezők fejlesztését azonnal le kell állítani, mert csak így teljesülhet a 2050-re kitűzött globális nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási cél. Ugyanakkor az energiaügynökség azt jósolta, hogy a globális olajkereslet idén rekordot fog elérni, és majd csak 2028-ban fog tetőzni.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon