



A KözĂ©tkeztetĹ‘k Ă©s ÉlelmezĂ©svezetĹ‘k Országos SzövetsĂ©ge (Közszöv) a hazai menzákon mĂ©g nem látott megoldásokat Ă©s egyetlen menĂĽ helyett szĂ©lesebb kĂnálatot vezetne be. EttĹ‘l azt várnák, hogy egyre többen jussanak egĂ©szsĂ©ges Ă©s táplálĂł Ă©telhez, miközben kevesebb Ă©tel vĂ©geznĂ© a kukában.
A Magyar Nemzet cikke szerint a 2014-es, forradalmi változásokat hozó új szabályozás, mely szigorú szabályokat vezetett be a gyermekétkeztetésben az egyes korosztályoknak adható ételekre és azok gyakoriságára vonatkozóan, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ahogy a Közszöv elnöke, Zoltai Anna mondta a lapnak, „ahelyett, hogy a gyermekek széles körben egészséges, tápláló ételhez jutnának, a valóság az, hogy egyre többen morzsolódnak le a rendszerből”.
Zoltai szerint mára ott tart a közétkeztetés, hogy jószerivel csak azok maradnak a rendszerben, akik rászorultsági alapon, ingyen jutnak az ételhez. Ebben pedig komoly szerepet játszik az, hogy az ételek minősége folyamatosan romlik, a gyerekek tányérjára „sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű” termékek kerülnek jó minőségű alapanyagok helyett.
A Közszöv tapasztalatai szerint azonban ezen lehetne változtatni. EgyfelĹ‘l a menzákat a vendĂ©glátás tĂpusĂş Ă©tkeztetĂ©s irányába kellene elmozdĂtani, többfĂ©le, jĂł minĹ‘sĂ©gű Ă©tellel. MásfelĹ‘l, ahogy azt a szervezet adatai bizonyĂtják, ahol prĂłbaszerűen bevezettĂ©k a svĂ©dasztalos Ă©tkeztetĂ©st, ott kevesebb a hulladĂ©k Ă©s nagyobb a fogyasztási hajlandĂłság is. A szövetsĂ©g elnöke persze azt is elismeri, hogy a jelenlegi költsĂ©gszint Ă©s a finanszĂrozás helyzete mellett ilyen intĂ©zkedĂ©sre jelenleg nincs lehetĹ‘sĂ©g.