A svédasztalos menzák csökkenthetnék az élelmiszerpazarlást
A svédasztalos menzák csökkenthetnék az élelmiszerpazarlást

A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (Közszöv) a hazai menzákon még nem látott megoldásokat és egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be. Ettől azt várnák, hogy egyre többen jussanak egészséges és tápláló ételhez, miközben kevesebb étel végezné a kukában.

A Magyar Nemzet cikke szerint a 2014-es, forradalmi változásokat hozó új szabályozás, mely szigorú szabályokat vezetett be a gyermekétkeztetésben az egyes korosztályoknak adható ételekre és azok gyakoriságára vonatkozóan, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ahogy a Közszöv elnöke, Zoltai Anna mondta a lapnak, „ahelyett, hogy a gyermekek széles körben egészséges, tápláló ételhez jutnának, a valóság az, hogy egyre többen morzsolódnak le a rendszerből”.

Zoltai szerint mára ott tart a közétkeztetés, hogy jószerivel csak azok maradnak a rendszerben, akik rászorultsági alapon, ingyen jutnak az ételhez. Ebben pedig komoly szerepet játszik az, hogy az ételek minősége folyamatosan romlik, a gyerekek tányérjára „sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű” termékek kerülnek jó minőségű alapanyagok helyett.

Ezzel párhuzamosan a konyhákon hatalmas mennyiségű élelmiszer-hulladék keletkezik.

A Közszöv tapasztalatai szerint azonban ezen lehetne változtatni. Egyfelől a menzákat a vendéglátás típusú étkeztetés irányába kellene elmozdítani, többféle, jó minőségű étellel. Másfelől, ahogy azt a szervezet adatai bizonyítják, ahol próbaszerűen bevezették a svédasztalos étkeztetést, ott kevesebb a hulladék és nagyobb a fogyasztási hajlandóság is. A szövetség elnöke persze azt is elismeri, hogy a jelenlegi költségszint és a finanszírozás helyzete mellett ilyen intézkedésre jelenleg nincs lehetőség.

search icon