A szakmaiságot nélkülöző természetvédelem ártalmas

A szakmaiságot nélkülöző természetvédelem ártalmas
A szakmaiságot nélkülöző természetvédelem ártalmas

Az Európai Unió rendre előveszi az ólomlövedékek betiltását. Persze ezt nem előzi meg valós tanulmány, csak a szükség arra, hogy valamilyen újabb rendelettel mutassák, hogy bizony valóban törekednek a fenntarthatóságra. Vannak persze kiváló EU-s projektek is, de ez nem tartozik közéjük.

Az ECHA, az Európai Kémiai Ügynökség épp folyó ügyében többek közt a vadászat közben használt ólomsörétet igyekszik betiltani, ráadásul az anyaghasználat felől közelítve, ami több iparágat is veszélybe sodor. Az elsődleges tervüket szerencsére számos – hazánkban is folytatott – kutatás nyomán némiképp felülírták, de messze még a cél.

Az épp elfogadni kívánt tervezet magát az ólmot tenné tiltólistára, csakhogy ezzel van egy apró bökkenő, ami ismét arra enged következtetni, hogy sok egyéb mellett a szakmai munka elmaradt. Ha ugyanis ez megtörténik, akkor megszűnnek létezni az ólomtartalmú lövedékek, amelyekből nagyjából 61 ezer tonnát használunk el (a hadiiparral együtt), és ez még a háború előtti statisztika. Ugye, ez rengeteg!

Az elektromos autózás jó és zöld. Legalábbis a működtetése. Az előbbi számot akkor most szorozzuk meg jó sokkal, hogy megkapjuk az akkumulátor gyártásához felhasznált ólom mennyiségét! Ez ugyanis 1 274 000 tonna! Így a lövedékekben lévő ólom mennyisége az összmennyiségnek csupán a 4 százalékát teszi ki.

Az ólom használata csökkenthető lenne, ha a REACH-program elég időt hagyna a gyártóknak és a felhasználóknak az átállásra. A vadászok és a sportlövészek körében – ha a váltáshoz valóban alig pár évet adnak – vagy a büntetések száma lesz sok, vagy kevesebb lesz a fegyverforgató, vagy balesetveszélyes lesz minden lövés, hiszen a régebbi sörétesek csövei nem bírják az acélt.

Fotó: unsplash

És mi lesz a hadiiparral? Egy háborúval terhelt instabil időszakban Európa nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy egyik pillanatról a másikra lemondjon az ólomról.

És hogy valóban szennyez-e a vadászaton használt ólom? A legújabb kutatások még a sűrűn puskázott területeken sem tudták számottevő mennyiségben kimutatni. Az élővilágra tehát abszolút veszélytelen. Nem úgy, mint a meggondolatlan bürokraták.

search icon