A tudósok arra ösztönzik a kormányokat, hogy tervezzenek az „armageddonnal”
A tudósok arra ösztönzik a kormányokat, hogy tervezzenek az „armageddonnal”

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint „veszélyesen alultervezett” annak a kockázata, hogy a globális felmelegedés az emberiség kihalásához vezethet. Épp ezért arra sürgetik a kormányokat, hogy kezdjenek foglalkozni a „legrosszabb forgatókönyv” lehetőségével és tegyenek lépéseket a felkészülésre.

A kutatók szerint ilyen fatális esemény lehet az emberiség kihalása, a tömeges éghajlati migráció vagy épp a társadalmi összeomlás is.

Ha az éghajlatváltozás felgyorsulásával úgy nézünk szembe, hogy a legrosszabb forgatókönyvekre nem figyelünk, az a legjobb esetben naiv kockázatkezelés, a legrosszabb esetben pedig végzetes ostobaság.

– írják

A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint a szélsőséges következmények mechanizmusainak elemzése segíthet a cselekvés ösztönzésében, az ellenálló képesség fokozásában illetve a megfelelő szakpolitikai döntések meghozatalában.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy ez az „éghajlati végjáték” nem feltétlenül fog bekövetkezni, de a lehetséges katasztrófa körüli kutatások hiánya rendkívül sebezhetővé teszi az emberiséget.

Szerintem nagyon valószínűtlen, hogy a következő évszázadban akár a kihaláshoz közeli eseményeket is láthatunk, egyszerűen azért, mert az emberek hihetetlenül ellenállóak. De még ha egyszázalékos esélyünk is van egy globális katasztrófára, (…) az is túl magas.

– mondja Luke Kemp, a Cambridge-i Egyetem Egzisztenciális Kockázatokat Tanulmányozó Központjának munkatársa

A cikk szerzői az önmagukon túlmutató válsághelyzetekre, „komplex veszélyekre” is figyelmeztetnek. Példaként említik, hogy egy ciklon által tönkretett elektromos infrastruktúra kiszolgáltatottá teszi a lakosságot az azt követő halálos hőhullámnak.

Ugyanilyen fontos, hogy számoljunk az „ismeretlen veszélyekkel”. Ezek olyan események, vagy épp éghajlati fordulópontok lehetnek, melyek visszafordíthatatlan éghajlati következményeket válthatnak ki. A kutatók a stratocumulus-felhőzet elvesztésének példáját hozzák fel. Ha a magas szén-dioxid-koncentráció miatt ezek a felhők eltűnnek, a világ hirtelen nagyjából 8 Celsius-fokkal melegedhet.

Az éghajlatváltozás szerepet játszott számos korábbi társadalom összeomlásában vagy átalakulásában, valamint a Föld történetében bekövetkezett öt tömeges kihalási esemény mindegyikében.

– írják

(euronews)

search icon