Alábecsüljük a klímaváltozás miatt aggódók arányát
Alábecsüljük a klímaváltozás miatt aggódók arányát

Egy friss kutatás szerint jóval többen aggódnak a bolygóért, mint gondolnánk.

125 országban, csaknem 130 ezer embert kérdeztek meg egy kutatásban arról, ők mennyire támogatják klímaváltozás elleni küzdelmet és hogy látják a többi ember szerepét benne – írja a G7. Az eredmények szerint tízből heten hajlandóak lennének saját jövedelmük legalább 1 százalékát erre a célra fordítani. Ezzel párhuzamosan viszont csupán tízből négy honfitársukról feltételezik ugyanezt. A magyar válaszadók nagyjából leképezik a világátlagot, hasonló arányban születtek a válaszok.

De miért gondoljuk azt, hogy a többiek kevésbé áldoznának a klímaharcért? Mint írják, ezt az „érzékelési rést” részben magyarázza az „egyéni optimizmus, társadalmi pesszimizmus” jelensége, amikor az emberek hajlamosak magukról pozitívabban, másokról negatívabban gondolkozni. És persze a médiának is fontos szerepe van, ahol a sokkal jobban terjednek a klímakatasztrófával riogató, szenzációhajhász anyagok, mint a kevésbé izgalmas pozitív hírek.

Az, hogy alábecsüljük az éghajlatváltozás elleni fellépés támogatottságát sajnos annak hatékonyságában is visszaköszön. Ahogy a kutatás bevezetőjében írják, a kormányok akkor változtatnak a politikájukon, ha úgy gondolják, hogy a közvélemény nagymértékben támogatja őket.

Ha a kormányok, a vállalatok, az innovátorok és a szomszédaink tudják, hogy az emberek többsége aggódik az éghajlat miatt, és változást akar, akkor hajlandóbbak lesznek a változásra.

–áll a kutatásban

A kutatás fő tanulsága tehát úgy foglalható össze leginkább, hogy mindannyian nagyobb valószínűséggel változtatunk, ha úgy gondoljuk, hogy mások is ezt teszik.

Borítókép: canva.com


Az egészséges és a fenntartható étrend sokszor kéz a kézben jár. Ezzel a témával kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 rendezvény is. Étkezési szokásaink megváltoztatásával nemcsak a saját, hanem a bolygó egészségéért is sokat tehetünk.

search icon