Árnyékos kertek dísze – tudnivalók és érdekességek az árnyékliliomról
Árnyékos kertek dísze – tudnivalók és érdekességek az árnyékliliomról

Mi „fán terem” ez a növény?

A spárgafélékhez tartozik, a Távol-keleten előszeretettel fogyasztják zsenge, még fejlődésben lévő leveleit a spárgához hasonlóan elkészítve. Tetőkertbe és balkonra is való, szépséges levélrozettái ékszerei a kisebb tereknek, és vannak egészen apró termetű, sziklakertbe való változatai is.

Árnyéki növény, de a legideálisabb számára a reggeli néhány órás napsütést követő árnyék, illetve a laza lombú fák alatti félárnyék.

Tanácsok ültetéshez, gondozáshoz

Talajban nem válogatós, de mindenképpen jó vízáteresztő-képességű talajba érdemes ültetni, ha a föld agyagos, lazítható homokkal. Vedd figyelembe, milyen terebélyes lesz a lombja, úgy jelöld ki helyét. A szárazságot viszonylag jól tűri, de a hosszan tartó aszály idején mindenképpen juttass a tövekhez vizet! A begyökeresedésig ne hagyd, hogy kiszáradjon!

Kora tavasszal távolítsd el az előző évi, elszáradt leveleket, és pótold a talaj tápanyagkészletét érett marhatrágyával. Betegségeknek ellenáll, de a csigák szeretik, és szívesen tartózkodnak a leveleken – amelyeket meg is rágnak. A kisebb változatokat cserépben, dézsában is nevelheted a balkonon, de a téli fagyvédelemről ilyenkor gondoskodni kell.

Miért szeretjük?

Például mert….

  • Nagy lombtengere lefedi a talajt: így nem szárad ki és nem gyomosodik.
  • Tavasztól őszig díszt: hol leveleivel, hol virágaival, hol szépre színeződött lombjával.
  • Télálló évelő, nincs szüksége téli takarásra.
  • Egy gyönyörű gyűjtemény található belőle Magyarországon. Ez a nyíregyházi Magyar Nemzeti Hosta (ányékliliom) Gyűjtemény.
  • Leveleit a virágkötészetben, csokrokhoz is felhasználhatjuk.

(Forrás: egy.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon