Az aszály rávilágít az áramellátás veszélyeire
Az aszály rávilágít az áramellátás veszélyeire

A szakértők szerint az Európában tapasztalható aszály miatt a villamosenergia-termelés komoly nyomás alá került. A vízenergiából származó villamos energia összességében 20%-kal csökkent. A folyóvízzel hűtött nukleáris létesítmények működését pedig korlátozták.

Félő, hogy a hiány csak ízelítő abból, ami a következő télen várható. Az Egyesült Királyságban például a magas hőmérséklet a fosszilis, nukleáris és napenergia-forrásokból származó energiatermelésre is hatással van.

Ennek oka, hogy az erőművek és a napelemek technológiája sokkal rosszabbul működik magas hőmérsékleten. Az elhúzódó szárazság további feszültséget jelent az energiaellátásra, mivel Európa az ukrajnai orosz inváziót követően alternatív energiaforrások után kutat.

A vízenergia fontos energiaforrás Európa számára, de a folyók és víztározók vízhiánya jelentősen csökkenti a létesítmények villamosenergia-termelő képességét.

Olaszország az energiájának körülbelül 1/5-ét vízenergiából nyeri, de ez a mennyiség az elmúlt 12 hónapban mintegy 40%-kal csökkent.

Norvégia is kihívásokkal küzd a vízenergia terén. Az ország arra figyelmeztetett, hogy nem biztos, hogy képes lesz továbbra is energiát exportálni olyan országokba, mint az Egyesült Királyság, hacsak nem töltik fel a tározóit.

A kivételesen meleg időjárás az atomenergia-termelésre is hatással van, különösen Franciaországban. A flotta 56 reaktorának mintegy fele nem üzemel, több reaktorban a korrózióval kapcsolatos rendszerszintű probléma miatt.

Azokat a reaktorokat, amelyek működnek, gyakran folyókból származó vízzel hűtik, amelyek most alacsonyan vannak, miközben a hőmérséklet magas. A melegebb időben nehezebb az erőműveket hűteni, magyarázza Kathryn Porter, a Watt-Logic energetikai tanácsadója.

A napelemeknél is elég jelentős visszaesés tapasztalható 25C felett. Minden kevésbé jól működik, ha nagyon meleg van” – teszi hozzá.

Forrás (bbc.com)

search icon