Az éghajlati célok átlépése további kockázatokat rejt
Az éghajlati célok átlépése további kockázatokat rejt

Egy új kockázatelemzés szerint az 1,5-2°C-os éghajlati célok átmeneti túllépése több mint 70%-kal növelheti a Föld rendszerének több elemét érintő billenési kockázatot. Ez a billenési kockázat még akkor is megnő, ha hosszabb távon a globális hőmérséklet a párizsi célértékek között stabilizálódik.

A túllépés elkerülése tehát korlátozná a kockázatokat, állapítják meg a kutatók. A kutatócsoportban a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet (PIK) és az Exeteri Egyetem munkatársai vettek részt.

Megmutattuk, hogy bizonyos globális felmelegedési túllépési forgatókönyvek esetén nagyon jelentősen megnőhet egyes billenési események kockázata

 – mondta Nico Wunderling, a PIK kutatója, a Nature Climate Change című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A kutató hozzátette, hogy ha mégis sikerülne is 1,5°C-ra korlátozni a globális felmelegedést egy 2°C-ot meghaladó túllépés után, akkor az ugyanúgy nem lenne elég, mivel egy vagy több globális billenési pont kiváltásának kockázata még mindig magas lenne. Hosszú távon a további felmelegedéssel a kockázatok drámaian megnőnek.

Az összes billenési kockázat hatékony megelőzéséhez a globális átlaghőmérséklet növekedését legfeljebb 1°C-ra kellene korlátozni. Jelenleg már körülbelül 1,2°C-nál tartunk.

Az IPCC legutóbbi jelentése azt mutatja, hogy nagy valószínűséggel azon az úton vagyunk, hogy átmenetileg túllépjük az 1,5°C-os hőmérsékleti küszöbértéket. Az eredményekhez a tudósok a Föld Bizottság (Future Earth) által összehívott vezető tudósokból álló csoport a globális felmelegedési túllépési forgatókönyveket használták 2-4°C-os csúcshőmérsékletekkel. Ezeket négy, egymással kölcsönhatásban álló billenő elemre alkalmazták: a grönlandi jégtakaróra, a nyugat-antarktiszi jégtakaróra, az atlanti meridionális felborulásos cirkulációra, és az amazóniai esőerdőre.

A kutatók modellszimulációk millióin alapuló kockázatelemzési megközelítést alkalmaztak, hogy tükrözzék a releváns paraméterek, például a kritikus hőmérsékleti küszöbértékek, valamint a kölcsönhatások erőssége és a kölcsönhatás szerkezetének bizonytalanságát.

A különböző túllépési forgatókönyvek esetében a kutatócsoport ezután elemezte a kritikus küszöbértékek átlépésének kockázatát és a négy elem közötti kölcsönhatások kiváltásának lehetőségét. A túllépés nagyságától és időtartamától, valamint a hosszú távon fennmaradó felmelegedéstől függően folytattak vizsgálatokat, és azt találták, hogy a csúcshőmérséklet emelkedésével nő a kockázata legalább egy billenési esemény kialakulásának. Egy ilyen esemény után az adott terület, illetve a Föld állapota már nem biztos, hogy helyreállítható lesz.

(Forrás: exeter.ac.uk)

search icon