Az emberiség 2500 négyzetkilométernyi szárazföldet épített be
Az emberiség 2500 négyzetkilométernyi szárazföldet épített be

Ma már nem számít újdonságnak, hogy az emberek vízzel borított területeket próbálnak szárazföldekké tenni, de ebben az évszázadban jelentősen megnőtt az így létrehozott mesterséges földterületek száma. Egy friss tanulmány, amelyet a Southamptoni Egyetem geográfusai végeztek, 135 világváros földterület-változásait elemezte. A kutatók azt találták, hogy 2000 óta több mint 2500 négyzetkilométerrel bővítették mesterségesen a partvonalakat világszerte.

A vizsgálatot a kutatók műholdas felvételek segítségével végezték, eredményeiket pedig a Earth’s Future című folyóiratban publikálták. A Southamptoni Egyetem munkatársai számos nagyváros földterületváltozásait elemezték. Eredményeik azt mutatják, hogy a közelmúltbéli területrendezések legnagyobb része Kína, Indonézia és az Egyesült Arab Emírségek területén történt.

Egyedül Sanghaj mintegy 350 négyzetkilométernyi földterületet szerzett ilyen módon, ami igen jelentős beruházást jelent

– írja Kate Ravilious a Guardian-en.

A legtöbb projektet a kikötők bővítésének igénye, a városi terület iránti igény, illetve az iparosodás hajtotta, de jelen vannak olyan kisebb presztízsberuházások is, mint például a dubaji pálmafa alakú mesterséges szigetek kiépítése. A területrendezés ugyanakkor óriási hatással van a környezetre, mivel gyakran a vizes élőhelyek feltöltésével és az ökoszisztémák visszafordíthatatlan megzavarásával jár együtt. A Sárga-tengeren például az árapálymezők több mint fele az ilyen rekultiváció miatt veszett el.

Az új földterületek nagyrésze valószínűleg nem sokáig marad meg, mivel az új part menti területek több mint kétharmadát az évszázad végére valószínűleg veszélyeztetni fogja a tengerszint szélsőséges emelkedése. Az antropocén klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés jelenleg megállíthatatlannak tűnik, így ezeknek a beruházásoknak egy része könnyen lehet, hogy az évszázad végére meg fog semmisülni.

(Forrás: theguardian.com)

search icon